Siirry sisältöön

Borgå Gymnasiumin 300-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään juhlallisuuksia ja suosittu näyttely

Borgå Gymnasium perustettiin vuonna 1723, ja se on Suomen vanhimpia lukioita. Vanhassa kappalaisen talossa parhaillaan esillä oleva juhlanäyttely on jo houkutellut paljon yleisöä.

Koulun historia ulottuu vuoteen 1641, jolloin koulu perustettiin Viipurissa nimellä Viborgs gymnasium. Vuonna 1723 lukio siirrettiin Porvooseen, ja 30. syyskuuta samana vuonna perustettiin Borgå Gymnasium. Lukiolla ei vuosikausiin ollut omaa koulurakennusta. Ensimmäinen oma rakennus valmistui tuomiokirkon viereen vuonna 1759, ja se on nykyisin Porvoon hiippakunnan käytössä.

Borgå Gymnasium on toiminut nykyisessä koulurakennuksessa Lukiokadulla vuodesta 1850. Maineikasta koulurakennusta on kunnostettu useita kertoja. Vuonna 2006 tehdyn laajan kunnostuksen ansiosta oli pakko käydä perusteellisesti läpi lukion valtavat kokoelmat. Luettelointia helpotti se, kun alettiin koota esineitä juhlanäyttelyä varten.

– Meillä on kaikenlaisia esineitä: luonnontieteellisiä kokoelmia sekä arkistoituja koulutarvikkeita ja urheilupokaaleita. Erikseen mainittakoon ainutlaatuinen 1800-luvulta oleva Alaska-kokoelma, jonka koulu on saanut lahjoituksena, kertoo rehtori Monica Johansson.

Monet tietävät Borgå Gymnasiumin myös sen vanhasta kirjastosta, joka perustettiin jo vuonna 1728. Nykyisin se on museokirjasto, jossa on 30 000 teosta, joukossa monta korvaamatonta harvinaisuutta.

Ruotsin vallan aikaan lukiossa vieraili vuonna 1752 kuningas Aadolf Fredrik ja vuonna 1775 Kustaa III. Porvoon valtiopäivillä 1809 lukion juhlasali toimi valtiopäivien keisarillisten avajaisten näyttämönä. 1820-luvun lopussa Johan Ludvig Runeberg sai viran lukiosta.

– Ajatella, että kaikki tämä on tapahtunut meidän koulussamme Porvoossa, huomauttaa Johansson.

Borgå Gymnasium on kuin Porvoon kaupunki pienoiskoossa; lukiolla on vaikuttava menneisyys, eteenpäin suuntautuva asenne ja maan terävimpään kärkeen kuuluvaa toimintaa. Viime vuosikymmenien lukuisat koulu-uudistukset ovat tuoneet uutta yleissivistävään opetukseen mutta myös lisää joustavuutta opiskelijoille.

– Meillä on hieno koulu, jonka opettajat tekevät läheistä yhteistyötä opiskelijoiden ja tuutoreiden kanssa. Ajat ja opetus muuttuvat. Digitalisaatio on suurin asia, mikä on tapahtunut niiden kahdenkymmenen vuoden aikana, kun olen toiminut rehtorina, sanoo Johansson.

Yli tuhat ihmistä on jo käynyt näyttelyssä

Torstaina 16. marraskuuta järjestetään vuosijuhla koulun nykyisille opiskelijoille ja opettajille. Ohjelmasta, jossa myös musiikki on keskeisellä sijalla, vastaavat koulun alumnit. Myöhemmin tänä vuonna lukion abiturientit pääsevät käymään vanhassa koulurakennuksessa, tuomiokapitulissa.

Juhlavuoden näyttely Vanhassa kappalaisen talossa on avoinna kaikille kiinnostuneille marraskuun 19. päivään 2023 asti, ja se on houkutellut jo yli 1 150 kävijää. Sisäänpääsy on ilmainen.