Siirry sisältöön

Galleria Katu ilostuttaa viidettä vuotta Porvoon kaupunkikuvaa

Galleria Katu avaa 8. kesäkuuta viidennen näyttelyvuotensa. Galleria eroaa muista taidegallerioista, sillä siinä on vain kaksi seinää, mutta se on silti oma, rajoitettu tilansa.

Galleria Katu sijaitsee Mannerheiminkadun sillan alikulkukäytävässä osoitteessa Mannerheiminkatu 4.
Galleria Katu on taideprojekti, joka muuttaa muotoaan kerran vuodessa, ja johon kuvataiteilija Ylva Holländer kutsuu vuosittain uuden taiteilijan.

Tänä kesänä Holländer on kutsunut helsinkiläisen kuvataiteilijan Satu Rautiaisen toteuttamaan maalauksen alikulkukäytävän toiselle seinälle.

-Seinämaalaukset ottavat kantaa siihen, kuinka kaupunkiympäristöämme voidaan tehdä miellyttävämmäksi. Taide sisällöllään, värillään ja muodollaan voi muuttaa paikkoja, joita ei muuten pidetä kiinnostavana, kertoo Holländer.
Tämä on viides vuosi peräkkäin, kun Ylva Holländer maalaa samalle seinälle. Sama maalaus on jatkuvassa prosessissa lisäämällä alkuperäiseen maalaukseen uusia värejä, muotoja ja kuvioita, eri elementit muodostavat yhä rytmisemmän kollaasin, jossa värit ja muoto ovat lähtökohtana. Tänä vuonna maalauksen nimi on Talitintti.
Kuvataiteilija Satu Rautiainen toteuttaa maalauksen gallerian toiselle seinälle. Rautiainen asuu ja työskentelee Helsingissä freelance-taiteilijana ja tekstiilisuunnittelijana. Hänen näyttelynsä Muusan talo Galleria Vanha Kappalaisentalossa vuonna 2021 herätti porvoolaisessa yleisössä ihastusta. Näyttely koostui installaatioista, joissa oli villejä ja värikkäitä maalauksia sekä tekstiilejä. Galleria Katuun toteutettavan seinämaalauksen hän sanoo tekevänsä erityisesti lapsille.

-Vapaudessa kastematojen keskellä niityllä leikkii hahmo, joka on sekoitus ihmisen ja rauhankyyhkyn välillä. Maalaus on täynnä yksityiskohtia, joita voi tutkia ja pohdiskella, kertoo Rautiainen.
Maalauksella Rautiainen haluaa myös ottaa kantaa maailman tilanteeseen. Maalauksen nimi on Vapaa päivä, joka viittaa vapauteen.
Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut ja kuntatekniikka tukevat toimintaa.