Hoppa till innehåll

Galleri Gata gläder Borgå stadsbild femte året i sträck

Galleri Gata inleder sitt femte utställningsår den 8 juni. Galleriet skiljer sig från andra konstgallerier för det har bara två väggar. Det är ändå sitt eget, begränsat rum. Galleri Gata är beläget i gångtunneln under Mannerheimgatans bro. Dess adress är Mannerheimgatans bro.
Galleri Gata är ett konstprojekt, som byter skepnad en gång i året. Bildkonstnären Ylva Holländer bjuder årligen in en ny konstnär till projektet.

I sommar har Holländer bjudit in bildkonstnären Satu Rautiainen. Rautiainen är en Helsingforsbo med avsikt att göra en målning på gångtunnelns andra vägg.

-Muralerna tar ställning till hur vår stadsmiljö kan göras trivsammare. Konsten med sitt innehåll, färg och form kan förändra platser som inte annars anses vara intressanta.
Ylva Holländer målar på samma vägg femte året i sträck. Samma målning är i en kontinuerlig process i och med att nya färger, mönster och former sätts till den ursprungliga målningen. De olika elementen bildar ett alltmer rytmiskt collage där färgerna och formen är i utgångspunkt. I år heter målningen Talgoxe.
Bildkonstnären Satu Rautiainen gör en målning på galleriets andra vägg. Rautiainen bor och jobbar i Helsingfors som freelance konstnär och textilplanerare. Hennes utställning Musans hus i Galleri Gamla Kaplansgården väckte beundran hos Borgåpubliken 2021. Utställningen bestod av installationer i vilka det ingick vilda och färggranna målningar och textiler. Muralen i Galleri Gata säger hon göra speciellt för barn.

-I friheten, bland daggmaskarna på ängen leker en figur som är en blandning mellan människa och fredsduva. Målningen är full av detaljer, som man kan undersöka och begrunda, berättar Rautiainen.
Rautiainen vill också ta ställning till världsläget med målningen. Målningen heter Fridagen, vilket syftar på frihet.
Borgå Stadens kulturtjänster och kommunteknik stöder verksamheten.