Siirry sisältöön

Hamarin reitti Länsirannalta Emäsaloon on valmistunut

Porvoon Länsirannalta alkava lähiulkoilureitti on valmistunut ulkoilijoiden käyttöön. Reitti nimettiin Hamarin reitiksi.

Reitti alkaa Porvoon Länsirannalta päättyen Emäsalon Pohjoiskärkeen. Pituutta reitillä on 15 kilometriä. Hamari ja Hamarin ranta osuvat reitin puoliväliin. Reitistä seitsemän kilometriä sijoittuu Kansallisen kaupunkipuiston alueelle.

Valaistu ja kunnossapidetty reitti kulkee hiekkapäällystettyä ulkoilureittiä, kevyen liikenteen väyliä sekä maantien reunaa. Reitti aurataan talvisin. Reitti on helppokulkuinen, muttei esteetön. Joihinkin kohteisiin reitin varrella pääsee vain metsäpolkua pitkin.

Yksi Hamarin reitin tavoitteista oli lähiluonnon ja merkittävien nähtävyyskohteiden saavutettavuutta edistävät toimenpiteet: päällystämättömien virkistysreittien parantaminen, niihin kuuluvien rakenteiden sekä opasteiden suunnittelu ja toteutus.

– Tavoitteena on omin voimin, kävellen ja pyöräillen kuljettavien, elämyksellisten rengasreittien luominen sekä liikuntarajoitteisten lähiluontoon ja nähtävyyskohteille pääsyn helpottaminen. Toki myös merellinen Porvoo on talvisin säiden salliessa käytettävissä ja yhdistettävissä reittiin, kertoo kaupunginpuutarhuri Mikko Kaunisto.

Aiemmin valaisemattomille osuuksille valoja, grillipaikkoja ja levähdyspenkkejä
Reitin varrelle sijoitettiin kaksi grillipaikkaa kalusteineen Bäckaksen ja Örnshamnin rantoihin. Lisäksi reitillä on useita levähdyspenkkejä sekä roska-astioita.

Aiemmin valaisemattomille osuuksille asennettiin yli 80 uutta valaisinta.

– Tornikallion kallioseinämää valaisemaan asennettiin myös kohdevalot, kertoo Kaunisto.

Haikkoon parkkipaikalta lähtevän ulkoilureitin valaisematon osuus on saanut valaistuksen. Lähiulkoilureitille välillä Örnshamn – Haikkoontie tehtiin mittava perusparannus valaisimineen.

– Tätä juuri valmistunutta valaistusta Haikkoossa ovat asukkaat kovasti toivoneet. Lisäksi Örnshamnin portaat rakennettiin kokonaan uudestaan, kertoo Kaunisto.

Lisäksi reitin varrelle asennetaan kevään aikana opasteet, jotka opastavat muun muassa yli 20 kohteeseen reitin varrella. Reitti merkitään tutulla Porvoon kehäsymbolilla.

Hamarin reitin kokonaisuuteen on sisältynyt myös Aleksinpuiston ja Taidetehtaan rantapuiston mittavat rakennustyöt osana Kansallista kaupunkipuistoa.

Kaupunki sai reitin kunnostamiseksi Ympäristöministeriöltä 465 000 euroa osana Kansallinen kaupunkipuisto-hanketta ja sen jatkolle noin 150 000 euroa Uudenmaan ELY-keskukselta.