Siirry sisältöön

Hinthaaran sivistyskeskuksen sisäilmatyöryhmä kokoontui

Hinthaaran sivistyskeskuksessa toimivan esikoulun tiloissa tehdään lisätutkimuksia sisäilmatilanteen selvittämiseksi. Sivistyskeskuksen kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä kokoontui 22. tammikuuta.

Hinthaaran sivistyskeskuksessa toimivan esikoulun tiloissa tehdään lisätutkimuksia sisäilmatilanteen selvittämiseksi. Sivistyskeskuksen kohdekohtainen sisäilmatyöryhmä kokoontui 22. tammikuuta.

Korjausten valmistuttua alkuvuodesta 2019 sisäilmatilanne tilanne koko rakennuksessa koettiin normaaliksi. Syksyn aikana esikoulun tiloissa on todettu paikoin viemärin hajua ja muita kokemuksia huonosta sisäilmasta. Koulujen tiloista ei ole vastaavia havaintoja.

Osa koulusta toimii väistötiloissa, kunnes laajennusosa rakennetaan näillä näkymin vuosina 2021-2022. Laajennuksen hankesuunnittelu on käynnistymässä.

Kuntotutkimuksessa löydetyt puutteet on korjattu

Koulun vanhin mikrobivaurioitunut rakennusosa purettiin kokonaan pois kesällä 2018. Jäljelle jäävissä rakennuksissa on korjattu kaikki kuntotutkimuksessa todetut korjaustarpeet. Muun muassa lattiamateriaaleja, joista haihtui orgaanisia yhdisteitä (VOC), on vaihdettu uusiin ja rakennusten ilmatiiveyttä on parannettu.

Liikuntasalirakennus on käyttöikänsä päässä, ja se korvataan uudella liikuntasalilla koulun laajennuksen yhteydessä. Liikuntasalin ilmanvaihtoa on tehostettu eri keinoin, ja rakennukseen on asennettu painesuhteiden seurantalaite.

– Kuntotutkimuksessa todetut sisäilmaan vaikuttavat asiat on korjattu niissä kahdessa rakennuksessa, jotka tulevat säilymään. Sisäilmatyöryhmän näkemys on kuitenkin, että esikoulun tiloissa kannattaa vielä tehdä lisätutkimuksia, sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Pekka Koskimies kertoo.

Esikoulun tiloista on tammikuussa otettu pintapyyhintänäyte ja tiloissa on käynnissä kuitulaskeumamittaus. Näytteistä saadaan selville, onko huonepölyn koostumuksessa mineraalikuituja, jotka voivat aiheuttaa ärsytysoireita. Lisäksi tiloista tehdään laajempi tutkimussuunnitelma, jonka tarkoituksena on löytää asioita, joilla voi olla vaikutus sisäilman laatuun.

– Ainakin yksi kevytrakenteinen väliseinä tutkitaan vielä tarkemmin, Koskimies kertoo.

Syksyn 2019 aikana koulujen ja esikoulutilojen ylipainetta ja alipainetta on selvitetty, ja parannuksia rakennuksen painesuhteissa on saatu aikaiseksi ilmanvaihdon säädöillä ja korjauksilla.

Tasapainoilua lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon käyttöaikojen välillä

Sivistyskeskuksen lämmitysjärjestelmän riittävyyden ja toiminnan kanssa on ajoittain ollut haasteita, ja lämmitysjärjestelmän päivittäminen tulee pian ajankohtaiseksi. Tällä hetkellä käytössä on maalämpö.

Ympärivuorokautinen ilmanvaihdon käyttö vaatii enemmän lämmitystehoa, ja liian suuren tehon ottaminen kaivoista lisää maalämpökaivojen jäätymisen riskiä. Loppusyksystä ilmanvaihto päädyttiin sammuttamaan rakennuksen käytön ulkopuolisiksi ajoiksi, kutenkin niin, että ilmanvaihto käynnistyy viideltä aamulla.

– Kokemus rakennuksissa on, että viikonloppujen jälkeen ilmanlaatu ei ole parhaimmillaan, joten ilmanvaihdon käynnistysaikaa maanantaisin aikaistetaan kello neljäksi. Keväällä ilmanvaihto voidaan taas laittaa käyntiin ympärivuorokautisesti. Tämän asian kanssa täytyy tasapainoilla, kunnes lämmitysjärjestelmä mietitään uudelleen viimeistään laajennuksen yhteydessä, Koskimies toteaa.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Pekka Koskimies
puh. 040 489 1865