Siirry sisältöön

Ideat on tehty toteutettaviksi – kaupunkilaisilta 380 ideaa osallistuvaan budjetointiin

Porvoon osallistuvan budjetoinnin ideointivaihe tuotti 380 ideaa kesän aikana. Seuraavaksi ideat arvioidaan systemaattisesti ja valmistellaan äänestystä varten. Äänestys on avoinna 14.–30. syyskuuta.

Koiran ulkoiluttaja.

Paljon ideoita vapaa-aikaan ja kaupunkiympäristöön liittyen

Ideointivaihe alkoi 19. kesäkuuta ja päättyi 15. elokuuta. Porvoon osallistuvassa budjetoinnissa toteutetaan kaupunkilaisten ideoita 40 000 euron edestä.

– Ideoista näkyy, että porvoolaiset ja muut Porvoon asioista kiinnostuneet ovat halukkaita kehittämään Porvoon lähiympäristöä ja kaupungin palveluita. Yli 85 prosenttia ideoista liittyy liikuntaan, ulkoiluun, vapaa-aikaan sekä puistojen ja yleisten alueiden kehittämiseen, osallisuuskoordinaattori Maija Eklöf kertoo.

Seuraavaksi kaupungin asiantuntijat käyvät läpi ideat, ja valmistelevat äänestykseen jatkavat ideat. Ideat, jotka eivät täytä kriteerejä karsitaan ennen äänestystä.

Kaupunki ei voi toteuttaa ideoita, jotka kuuluvat esimerkiksi hyvinvointialueen toimivaltaan tai yksityisille toimijoille. Ideoille laaditaan alustava kustannusarvio, ja ideat, jotka ylittävät 40 000 euroa eivät etene äänestykseen. Ideoiden toteutusaika on loka-joulukuu tänä vuonna. Tämä tarkoittaa, että laajempaa ja aikaa vievää suunnittelua, kaavoitusta, kilpailutusta jne. vaativia ideoita ei voida ottaa tällä kertaa äänestykseen.

– Äänestykseen otetaan siis ideoita, jotka ovat budjetin puitteissa toteutettavissa tämän vuoden aikana. Myös karsiutuvat ideat antavat tärkeää tietoa kaupunkilaisten toiveista, ja ne saattavat edetä toteutukseen jossain vaiheessa tavallisen talousarviovalmistelun puitteissa. Samoja ideoita voi myös ehdottaa tulevien vuosien osallistuvassa budjetoinnissa, Eklöf painottaa.

Osallistuvan budjetoinnin vaiheet:

  1. Ehdota ideaa 19.6.-15.8.2023
  2. Arviointivaihe
  3. Äänestä ideoita 14.9.-30.9.2023
  4. Toteutusvaihe 1.10.-31.12.2023