Siirry sisältöön

Jätteen keräyspisteiden sotkut lisääntyneet

Rosk'n Roll Oy tiedottaa 28.12.2020

Rosk’n Roll Oy tiedottaa 28.12.2020

Etätyöt ja postimyyntiostokset sekä joulun pakkausjätteet näkyvät jätteiden keräyspisteillä. Jätteitä jätetään keräyssäiliöiden viereen, vaikka ne kuuluisivat joko säiliön sisään tai jäteasemalle. Siivottomat pisteet ovat rumia katsella, mutta myös haitaksi luonnolle, elämille ja pisteen muille käyttäjille. Lisäksi ne ovat lisäkustannus meille kaikille.

Keräysastioiden ulkopuolelle jätetyt jätteet täytyy usein siivota pois erikseen. Pisteiden siivouksesta alueellamme aiheutuu vuosittain yli 150 000 euron kulut. Lisäkulut keräyspisteiden ylimääräisistä siivouksista kustannetaan kotitalouksien jätehuollon perusmaksusta. Jätteiden jättäminen keräyspisteiden astioiden ulkopuolelle on jätetaksan mukaisesti laskutettava teko. Normaalien noutojen yhteydessä kuljettajat ottavat ylimääräisiä jätteitä jäteautoon, jos ne kuuluvat auton jätelajiin ja mahtuvat mukaan.

Rosk’n Rollilla on keräyspisteillä käytössä valvontakameroita, joista osa on liikuteltavia. Kun valvontakamera tallentaa jätepisteen väärinkäytön, on postissa odotettavissa siivous- ja lajittelumaksu. Laskuja pisteiden siivouksista on osoitettu käyttäjille noin 100 kpl tänä vuonna.

Kotitalouksien perusmaksulla ylläpidetään jäteasemia ja -pisteitä

”Etätyö ja vähentyneet kodin ulkopuoliset aktiviteetit ovat lisänneet ihmisten siivousintoa: vihdoin on aikaa siivota autotalli sekä varasto turhasta ja tilaa vievästä tavarasta”, pohtii Rosk’n Rollin ympäristökouluttaja Linnea Skogberg. Joulun aikaan pakkausjätettä syntyy muutenkin aina tavallista enemmän ja juhlapyhät tuovat muutoksia jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin.

Hyötyjätteet, kuten kartonki, paperi ja metalli sekä lasi- ja muovipakkaukset tulee lajitella omiin jäteastioihinsa, joko oman talon pihalle tai ekopisteelle. Kaikki käyttökelpoiset tavarat kannattaa tietenkin myydä tai lahjoittaa eteenpäin.

”Kun keräysastiat täyttyvät jätteistä, jätekasoja jätetään valitettavan usein astioiden ulkopuolelle. Toisinaan säiliön oletetaan olevan täynnä, kun joku on laittanut astian viereen jätteitä. Kannattaa kurkata astiaan, siellä voi hyvinkin olla tilaa ja samalla pisteellä saattaa olla useampia säiliöitä samalle jätelajille.”, muistuttaa Rosk’n Rollin kuljetussuunnittelija Eero Hyvönen.

Jätteitä myös mahtuu jäteastioihin paljon enemmän, kun niitä litistää. Esimerkiksi pahvilaatikot tulee taitella tai pilkkoa niin, että ne mahtuvat astiaan. Jos tilaa ei ole, jätteet voi viedä lähimmälle seuraavalle keräyspisteelle. Rosk’n Rollin alueella Itä- ja Länsi-Uudellamaalla on yhteensä satoja ekopisteitä, lähimmän löytää osoitteesta kierratys.info.

Useat jätelajit veloituksetta jäteasemille

Isot tavarat tai jätemäärät eivät kuulu ekopisteelle. Suuret esineet, varsinkin metalli, voivat hajottaa nostosäkin. Isot määrät kuuluu viedä jäteasemalle sen aukioloaikoina.
Suurin osa jätteistä otetaan Rosk’n Rollin jäteasemilla maksutta vastaan, kunhan jätteet tuodaan oikein lajiteltuna. Esimerkiksi kaikki pakkausjätteet, sähkölaitteet, vaaralliset jätteet ja erilaiset puujätteet vastaanotetaan jäteasemilla veloituksetta.