Siirry sisältöön

Kaupungin alijäämä kasvaa vuodesta 2025 alkaen, valtionosuusleikkauksia arvioita uudelleen

Valtiovarainministeriön mukaan hallituspuolueet ovat sopineet siitä, että kuntien peruspalvelujen valtionosuuden lisävähennystä ei tehdäkään vuonna 2024, vaan vähennys jaksotetaan vuosille 2025–2027. Porvoon osalta uusi jaksotus tarkoittaa, että kaupungin valtionosuudet alenevat noin 4 miljoonaa euroa vuositasolla vuosina 2025–2027.

Porvoon kaupungin tunnus.

– Hallituspuolueiden ratkaisu on oikeansuuntainen, ja se helpottaa vuoden 2024 taloustilannetta. Jaksotus on kuitenkin vain lyhytaikainen helpotus kuntien talouteen, ellei maan hallitus päätä muuttaa valtionosuusleikkausten tasoa ensi vuoden aikana, toteaa Porvoon kaupungin rahoitusjohtaja Henrik Rainio.

– On hyvä, että valtiovarainministeriö tiedotti hallituksen etsivän ratkaisuja myös vuosille 2025–2027, Rainio jatkaa.

Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina 17. marraskuuta alkuillasta vuoden 2022 verotuksen valmistumisen vaikutukset kuntien valtionosuuksiin. Valtiovarainministeriön mukaan lopullisten verotulotietojen perusteella laskettu valtionosuuden vähennystarve poikkeaa merkittävästi aiemmin arvioidusta tasosta. Pysyvä vähennys kuntien valtionosuuksiin kasvaa yhteensä 501 miljoonaan euroon, kun vielä lokakuussa summan arvioitiin olevan noin 224 miljoonaa euroa.

Tieto tuli täytenä yllätyksenä kunnille, jotka ovat jo päättäneet talousarvioistaan ja veroprosenteistaan vuodelle 2024. Maanantaina 20. marraskuuta valtiovarainministeriö tiedotti, että hallituspuolueet ovat sopineet kohtuullistavansa vuoden 2022 valmistuneen verotuksen ennakoimattoman suuria vaikutuksia kuntien valtionosuuksiin jaksottamalla vähennyksen vuosille 2025–2027.

Talous painumassa selvästi alijäämäiseksi vuodesta 2025 alkaen

Porvoon kaupungin talouden ennakoidaan painuvan noin 8 miljoonaa euroa alijäämäiseksi vuonna 2025, mikäli esitetyt valtionosuusleikkaukset jäävät voimaan.

– Kaupungin talousavioon on kirjattu tuottavuusohjelman laadinta vuodelle 2024. Siinä yhteydessä pitää nyt tarkastella sopeutustoimenpiteitä entistä monipuolisemmin, Henrik Rainio kuvaa.

– Maan hallituksen puolestaan tulisi jo ensi kevään kehysriihessä arvioida uudelleen, että onko leikkaus kuntien ja valtion välisen rahoitusperiaatteen mukainen. Näin suuret leikkaukset kuntien valtionosuuksiin tarkoittaisivat väistämättä merkittäviä sopeutustoimia, ja tulisivat kohdistumaan myös lasten ja nuorten palveluihin, Rainio painottaa.

Porvoon kaupungin tuottavuusohjelman laadinta-aikataulusta ja sopeutustarpeesta tehdään päätökset kevään 2024 aikana.