Siirry sisältöön

Kaupunginpuiston suihkulähteen vedessä runsaasti E.coli-bakteeria

Päivitys 16.7.2021: Porvoon keskustassa sijaitsevan kaupunginpuiston suihkulähteen vesinäytteen tulokset ovat valmistuneet 15.7. Ympäristöterveydenhuollon ottamassa vesinäytteessä on mitattu runsaasti ulosteperäistä E.coli-bakteeria (> 200 MPN/ 100 ml) ja enterokokkibakteeria (> 200 PMY/ 100 ml). Kaupunki tekee suihkulähteen vesijärjestelmän huoltotoimenpiteitä. Kaupunki selvittää myös ympäristöterveydenhuollon kanssa veden laatua sekä sitä, miten suihkulähde saadaan avattua turvallisesti niin, ettei terveyshaittoja synny.

Päivitys 16.7.2021: Porvoon keskustassa sijaitsevan kaupunginpuiston suihkulähteen vesinäytteen tulokset ovat valmistuneet 15.7. Ympäristöterveydenhuollon ottamassa vesinäytteessä on mitattu runsaasti ulosteperäistä E.coli-bakteeria (> 200 MPN/ 100 ml) ja enterokokkibakteeria (> 200 PMY/ 100 ml).

Kaupunki tekee suihkulähteen vesijärjestelmän huoltotoimenpiteitä. Kaupunki selvittää myös ympäristöterveydenhuollon kanssa veden laatua sekä sitä, miten suihkulähde saadaan avattua turvallisesti niin, ettei terveyshaittoja synny.


Porvoon keskustassa sijaitsevan kaupunginpuiston suihkulähteen vedentulo suljettiin varotoimenpiteenä keskiviikkona 7.7. Syynä oli veden laatuun liittyvä epäily. Ympäristöterveydenhuollon ottamassa vesinäytteessä on mitattu runsaasti ulosteperäistä E.coli-bakteeria (> 200 MPN/ 100 ml).

Kun vesinäytteessä havaitaan runsaasti ulosteperäisiä bakteereja, on suuri riski sille, että vedessä on myös taudinaiheuttajia. Likainen vesi voi aiheuttaa vatsatauteja ja mahdollisesti myös haavojen tulehtumisia. Suihkulähteen vesi ei ole tuoretta hanavettä, vaan se kiertää suljetussa järjestelmässä ja vaihdetaan pari kertaa viikossa. Siksi veden laatuun on syytä suhtautua varauksella.

Loput tulokset torstaina 8.7. otetun vesinäytteen laadusta valmistuvat ensi viikolla (vko 28). Tämän jälkeen voidaan tehdä päätöksiä suihkulähteen vesien avaamisesta. Mikäli suihkulähteen vedet laitetaan päälle, asennetaan alueelle varoituskyltit veden juomakelvottomuudesta ja altaan pohjan liukkaudesta.