Siirry sisältöön

Keskuskoulussa voi jälleen käyttää hanavettä

Keskuskoulua koskenut vedenkäyttökielto on purettu ja hanavettä voi jälleen käyttää.

Keskuskoulua koskenut vedenkäyttökielto on purettu ja hanavettä voi jälleen käyttää.

Porvoon ympäristöterveydenhuolto sai perjantaina 23.8. Keskuskoulusta tiedon, että Keskuskoululla kaksi henkilöä on oksentanut juotuaan hanavettä. Molemmat olivat nauttineet liikuntasalin pukuhuoneen hanasta otettua vettä ennen oireiden alkamista. Vesi oli lisäksi maistunut ja haissut pahalta.

Koulu toimi asiassa ripeästi ja tiedotti välittömästi koulussa ja myös Wilma-järjestelmän kautta oppilaiden huoltajille, että hanavettä ei pidä juoda, kunnes asia saadaan selvitettyä. Muilta kouluilta ei vastaavia yhteydenottoja ole tullut ympäristöterveydenhuollon tietoon. Myöskään terveydenhuollossa ei ole havaittu normaalia enemmän yhteydenottoja vatsaoireiden vuoksi.

Ympäristöterveydenhuolto haki perjantaina vesinäytteet Keskuskoulun keittiön läheisyydestä ja liikuntasalin pukuhuoneesta. Lisäksi haettiin vertailunäytteeksi yksi vesinäyte naapurikiinteistöstä Linnajoen koululta. Vesinäytteistä tutkittiin mikrobiologiset muuttujat, jotka olivat lauantaina 24.8. valmistuneiden tulosten mukaan puhtaat, eli viitteitä bakteeriperäisestä aiheuttajasta ei ole. Vesinäytteistä tutkitaan myös muita muuttujia, esimerkiksi metalleja, mutta niiden tulokset valmistuvat myöhemmin.

Selvitysten perusteella todennäköinen syy perjantaina esiintyneille pahoinvoinneille ja poikkeavalle hajulla ja maulle on putkissa pitkään seisonut vesi. Liikuntasali ja pukuhuoneet eivät ole olleet käytössä maaliskuun jälkeen. Keskuskoulun vähäisellä käytöllä olevia vesihanoja on nyt juoksutettu ja vettä voi käyttää koulussa normaalisti. Koulu on tiedottanut asiasta oppilaille ja huoltajille Wilmassa.

Juoksuta vettä, jos vesihanoja ei ole käytetty

Ympäristöterveydenhuolto muistuttaa, että kiinteistöjen putkista saattaa liueta epäpuhtauksia veteen, ja siksi on tärkeää käyttää kylmää vettä juomavetenä. Vettä kannattaa juoksuttaa, kunnes se viilenee ennen käyttöä. Kiinteistöillä on myös hyvä juoksuttaa vettä hanoista, jotka ovat olleet pitkään käyttämättä. Tämä koskee koulujen lisäksi muitakin kiinteistöjä, kuten esimerkiksi liikuntatiloja, jotka ovat olleet tauolla.