Siirry sisältöön

Kilpilahden alue kehittyy maailmanluokan bio- ja kiertotalouskeskittymäksi

Neste on valinnut Rotterdamin mahdollisen seuraavan maailmanlaajuisen uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikaksi.

Neste on valinnut Rotterdamin mahdollisen seuraavan maailmanlaajuisen uusiutuvien tuotteiden jalostamon sijaintipaikaksi.

– Päätös on tietysti ikävä, mutta Kilpilahden alue kehittyy parhaillaan joka tapauksessa vahvasti maailmanluokan bio- ja kiertotalouskeskittymäksi, kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula kertoo.

Neste kertoo tiedotteessaan investoivansa merkittävästi Suomeen ja erityisesti Porvoon toimipisteeseen, sillä yhtiö on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon vuoteen 2035 mennessä. Yhtiö lisää investointeja myös tulevaisuuden teknologioihin ja raaka-aineisiin. Neste kertoo, että Suomessa sijaitsee yhtiön tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskus myös tulevaisuudessa. 

Kilpilahdessa sijaitsee Pohjoismaiden suurin öljynjalostuksen ja petrokemian klusteri. Alueella toimii tällä hetkellä kymmeniä yrityksiä, ja siellä on tuhansia työpaikkoja. Neste on alueen suurin toimija, mutta alueella on myös muita suuria kiertotalousyrityksiä. 

Saumattomasti toimiva kiertotalousekosysteemi

– Kilpilahden toimijoilla on yhteinen vahva visio alueen kehityssuunnasta. Kilpilahtea kehitetään maailmanluokan bio- ja kiertotalouskeskittymäksi, painopisteenä kestävä ja älykäs uusiutuminen, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kuvaa.

Kilpilahdessa panostetaan kestävän kehityksen vaatimukset täyttävien, vähähiilisten ja energiatehokkaiden prosessien ja tuotteiden tutkimukseen, tuotekehitykseen ja markkinointiin. Kilpilahti on hyvä esimerkki saumattomasti toimivasta kiertotalousekosysteemistä, sillä Kilpilahdessa jäte-, materiaali- ja sivutuotevirrat kulkevat yritykseltä toiselle.

– Yritysten tuotekehitys on laajaa, esimerkkinä uusien raaka-aineiden hyödyntäminen uusiutuvien tuotteiden tuotannossa. Alue tarjoaa uusille yrityksille mahdollisuuden osallistua tulevaisuuden kehittämiseen, von Schoultz kertoo.

Kaupunki luo edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle

Porvoon kaupunki on tukenut vahvasti alueen kehitystä bio- ja kiertotalouskeskittymäksi.

– Luomme edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle. Kilpilahden kylkeen rakentuu parhaillaan uusi teollisuusalue, joka valmistuu 2022 loppuun mennessä. Alueella on lukuisia uusia teollisuustontteja. Kilpilahden osayleiskaavan päivitys on myös käynnissä, ja kaupunki hankkinut maata Kilpilahti–Kulloo alueella. Näin meillä on valmius asemakaavoittaa myös uusia alueita Kilpilahdessa, von Schoultz selventää.