Siirry sisältöön

Kirjailijavieraana Iida Rauma

Viime vuoden Finlandia-voittaja Iida Rauma vierailee Porvoon pääkirjastossa keskiviikkona 22.11. klo 17.30. Kirjailijavierailu on viikkoa ennen vuoden 2023 Finlandia-palkintojen jakotilaisuutta.

Iida Rauma, kuva Marek Sabogal.

Iida Rauman voitokas romaani Hävitys – tapauskertomus on yksi aikamme yhteiskunnallisesti merkittävimmistä teoksista. Sen ytimessä on koulukiusaaminen ja väkivallan rakenteet. Rauman proosa on tiheää, ja romaani on kaunokirjallinen mestariteos.

Hävitys kysyy, kuinka kirjoittaa itsestä, jos oma itse on hajotettu. Kuinka dokumentoida lapsuutensa kauheudet kulttuurissa, jossa aikuiset vihaavat lapsia ja haluavat pyyhkiä jäljet menneistä vääryyksistä? Hävitys näyttää kirjallisuuden kyvyn kertoa totuus silloin, kun kaikki muut tavat puhua on torjuttu tai tuomittu hulluiksi.

Teos oli ehdolla myös vuoden 2022 Runeberg-palkinnon saajaksi sekä sai EU:n kirjallisuuspalkinnon kunniamaininnan 2023. Rauman esikoisromaani Katoamisten kirja (2011) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana, ja seuraava teos Seksistä ja matematiikasta (2015) sai Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnon sekä Tulenkantaja-palkinnon.

Iida Rauma on turkulainen kirjailija. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, pääaineenaan poliittinen historia.

Tapahtuma on suomenkielinen, maksuton ja kaikille avoin.