Siirry sisältöön

Koulut päättyvät – juhlitaan vastuullisesti

Koulujen päättäjäispäivänä on syytä juhlaan ja erityisesti tänä keväänä juhlan aiheita on useita. Takana on poikkeuksellinen kevät, joka on vaatinut myös oppilailta erityistä jaksamista.

Koulujen päättäjäispäivänä on syytä juhlaan ja erityisesti tänä keväänä juhlan aiheita on useita. Takana on poikkeuksellinen kevät, joka on vaatinut myös oppilailta erityistä jaksamista.

– Lapset ja nuoret ovat olleet sopeutuvaisia ja ahkeria koko kevään. Olemme vaikuttuneita siitä, miten lapset ovat ottaneet vastuuta sekä koulutehtävistä että yhteisestä turvallisuudesta kuten turvaväleistä. Nyt on aika nauttia kesästä ja vapaudesta. Kaupungilla on paljon hienoja ulkoilupaikkoja, rantoja ja puistoja, joissa saa viettää aikaa, ja vaikka juhlia alkavaa kesälomaa. Pidetään yhteiset paikat siisteinä ja viihtyisinä kaikille, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisi muistuttaa, että suurin osa lapsista ja nuorista juhlii koulujen päättymistä tänäkin keväänä siististi ja ongelmitta. Joillakin päihteidenkäyttö kuitenkin yleistyy ja sen myötä erilaiset onnettomuusriskit kasvavat.  

– Huoltajien on hyvä keskustella lasten ja nuorten kanssa päättäjäisillan juhlintaan liittyvistä riskeistä. Kun pelisäännöt on kotiväen kanssa selkeästi sovittu, juhliminen päihteetöntä ja poikkeusolosuhteiden rajoitukset huomioivaa, ovat tartunta- ja onnettomuusriskitkin pienemmät, sanoo rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnasta.  

– On hyvä edelleen tiedostaa, ettei vaara koronaviruksen suhteen ole vielä ohi, eli on syytä olla varovainen ja noudattaa viranomaisten suosituksia ja ohjeita, Kauppinen muistuttaa.

Nuorisotyöntekijät ja poliisi päivystävät

Porvoon kaupungin nuorisotyöntekijät päivystävät ja partioivat nuorten suosimissa paikoissa koulujen päättäjäispäivänä kello 18–02 välillä. Nuoria kokoontuu usein erityisesti Kokonniemen hiekkakuopalle ja Maarinrantaan, mutta työntekijät liikkuvat myös eri puolilla kaupunkia. Myös poliisi on varautunut koulujen päättymiseen.

– Nuorten tavoitettavissa on kahdeksan nuorisotyöntekijää, ja he auttavat mahdollisissa eteen tulevissa ongelmissa. Kaupungin nuorisotyöntekijöitä voi myös pyytää avuksi, jos nuorella tai vanhemmalla herää huoli jonkun nuoren voinnista aattoillan aikana, kertoo Charlotta Österberg nuorisopalveluista.

– Poliisi toivoo, että ulos juhlimaan lähtevien alaikäisten huoltajat olisivat tavoitettavissa puhelimitse juhlailtoina 29.5. ja 30.5., ja vastaisivat tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Puhelu voi tulla esimerkiksi poliisilta tai nuorisotyöntekijältä, muistuttaa Simo Kauppinen.

Illan aikana nuorisotyöntekijät saa kiinni puhelinnumerosta: 040 192 8728.