Siirry sisältöön

Menestyskirja menestyskirjasta

August-palkinto vuoden 2022 parhaasta tietokirjasta myönnettiin Nina van den Brinkille. Tiistaina 12.9. klo 17.30 hän vierailee Porvoon pääkirjastossa ja kertoo palkitusta kirjastaan Jag har torkat nog många golv – en biografi om Maja Ekelöf.

Nina van den Brink.

Maja Ekelöf työskenteli siivoojana, kunnes hän yhdessä yössä nousi kansan tietoisuuteen kirjailijana. 1960-luvun lopussa Rabén & Sjögren -kustantamo julisti kilpailun parhaasta poliittisesta romaanista, jonka Maja Ekelöf voitti. Vuonna 1970 ilmestyi kirja Siivoojan raportti, josta tuli valtaisa menestys. Kirja koostuu päiväkirjamerkinnöistä, joiden aiheina ovat elämä siivoojana, arjen kuviot, pohdinta toimeentulosta ja mietteet politiikasta. Romaania pidetään nykyisin työläiskirjallisuuden modernina klassikkona.

Kirjan tuhkimotarinaa muistuttavat syntyvaiheet ovat hyvin tiedossa: Maja Ekelöf istui öisin salaa kirjoittamassa käsikirjoitusta puhtaaksi konttoreissa, joita hän siivosi, ja palkintosumma vastasi pienipalkkaisen viiden lapsen yksinhuoltajaäidin kahden vuoden tuloja.

Mutta kuka oikeastaan oli Maja Ekelöf, ja kuinka tunnetulle kirjailijalle sittemmin kävi? Tai siivoojalle, kuten hän yhä itseään julkisuudessa nimitti, vaikka viettikin kirjamenestyksen jälkeen loppuelämänsä kirjoittaen ja keskustellen.

Nina van den Brinkin kirjoittama elämäkerta on ensimmäinen Maja Ekelöfistä kirjoitettu. Se ei ole vain elämäkerta vaan myös raikas kuvaus aikakaudesta, jota leimaavat ajatukset kansankodista ja vasemmistoliikkeestä.

Yhtenä teemana kirjassa ovat yhtäläisyydet, joita van den Brink löysi Ekelöfin ja oman isoäitinsä elämistä. Sekä van den Brinkin äiti että isoäiti työskentelivät siivoojina, äidinäiti Thelma Åkerberg Porvoon linja-autoasemalla. Nina van den Brink on syntynyt Porvoossa, mutta perhe muutti Ruotsiin hänen ollessaan lapsi. Thelma Åkerberg ja Maja Ekelöf syntyivät samoihin aikoihin, molemmat olivat käyneet koulua vain kuusi vuotta, molemmat työskentelivät siivoojina ja kasvattivat lapsensa yksin. Lisäksi kumpikin oli kiinnostunut politiikasta. Thelma Åkerberg luki Siivoojan raportin ja tunnisti siitä itsensä.

Jag har torkat nog många golv – en biografi om Maja Ekelöf on ollut kuluvan vuoden puhutuimpia kirjoja ja se on huomioitu laajalti myös Suomen mediassa, vaikka sitä ei ole suomennettu.

Nina van den Brink asuu Ruotsissa. Hän on kirjailija ja toimittaja ja työskennellyt muun muassa sellaisissa lehdissä kuin Dagens Industri, Expressen ja Fokus.

Tilaisuus on ruotsinkielinen, maksuton ja kaikille avoin. Tapahtumaa voi seurata myös kirjaston Facebook Livessä osoitteessa https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, missä se on nähtävissä kahden viikon ajan.