Hoppa till innehåll

Succéboken om succéboken

Augustpriset för årets fackbok 2022 tilldelades Nina van den Brink. Tisdagen den 12 september kl. 17.30 kommer hon till Borgå huvudbibliotek och berättar om sin prisvinnande bok Jag har torkat nog många golv – en biografi om Maja Ekelöf.

Nina van den Brink.

Maja Ekelöf arbetade som städerska när hon över en natt slog igenom som författare. I slutet 1960-talet utlyste förlaget Rabén & Sjögren en tävling om bästa politiska roman och Maja Ekelöf vann. 1970 utkom boken Rapport från en skurhink och blev en enorm framgång. Boken består av dagboksanteckningar om livet som städare, om vardagsliv, hur ekonomin ska gå ihop, resonemang om politik. Boken räknas idag som en modern klassiker inom arbetarlitteraturen.

De närmast askungeliknande omständigheterna kring bokens tillkomst är välkända: Hur Maja Ekelöf satt på nätterna och renskrev manuskriptet i smyg på olika kontor där hon städade. Prissumman som motsvarade två årslöner för den ensamförsörjande, lågbetalda fembarnsmamman.

Men vem var Maja Ekelöf bortom denna bild och hur gick det sedan för den kända författaren? Eller städaren, som hon fortsatte att tituleras i media, trots att hon efter boksuccén levde resten av sitt liv som skribent och debattör.

Nina van den Brinks biografi är den första om Maja Ekelöf, och förutom en levnadsteckning även en fräsch skildring av en tidsepok präglad av folkhemmet och vänsterrörelsen.

Ett tema i boken är de likheter Nina van den Brink finner mellan Maja Ekelöfs liv och sin mormors. Både van den Brinks mamma och mormor arbetade som städerskor, mormodern Thelma Åkerberg på busstationen i Borgå. Nina van den Brink är född i Borgå, men familjen flyttade till Sverige när hon var liten. Thelma Åkerberg och Maja Ekelöf var födda ungefär samtidigt, hade båda bara gått sex år i skolan, arbetade som städerskor och uppfostrade sina barn själva. Dessutom var de båda politiskt intresserade. Thelma Åkerberg läste Rapport från en skurhink och kände igen sig.

Jag har torkat nog många golv – en biografi om Maja Ekelöf har varit en av de mest omtalade böckerna under det här året och har även uppmärksammats stort i finsk media, trots att den inte är översatt.

Nina van den Brink är bosatt i Sverige. Hon är författare och journalist och har arbetat bland annat på Dagens Industri, Expressen och Fokus.

Evenemanget är på svenska, kostnadsfritt och öppet för alla. Evenemanget kan även ses på bibliotekets Facebook Live på adressen https://www.facebook.com/porvoonkirjasto/live, där det ligger kvar i två veckor.