Siirry sisältöön

Nuorisopalveluiden Arcus on ”safe place” sateenkaareville nuorille

Arcus on Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden sateenkaarevaa nuorisotyötä. Arcus on tarkoitettu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin (LHBTIQA+) kuuluville nuorille ja sateenkaarevia teemoja pohtiville lapsille, nuorille, nuorille aikuisille sekä heidän läheisilleen.

Arcus on Porvoon kaupungin nuorisopalveluiden sateenkaarevaa nuorisotyötä. Arcus on tarkoitettu sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöihin (LHBTIQA+) kuuluville nuorille ja sateenkaarevia teemoja pohtiville lapsille, nuorille, nuorille aikuisille sekä heidän läheisilleen.

Nuorille on tarjolla kahdenlaista toimintaa eikä sateenkaarevien vanhempia ja läheisiäkään ole unohdettu.

 – Mä itse käyn Arcuksessa koska koen, että se on safe place mulle ja muille mun kaltaisille nuorille. Arcuksessa saa olla tosi rennosti, pitää hauskaa ja olla kavereitten kanssa. Arcuksesta saa vertaistukea ja ihan perustukea, jos on jotain ongelmia, kertoo 17-vuotias sateenkaareva nuori, joka käy sekä nuorten Arcus -illoissa että osallistuu 16+ -toimintaan.

Sateenkaarevasta nuorisotyöstä vastaava nuorisotyöntekijä Karin Strengell muistuttaa, että jokainen nuori ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään, juuri sellaisena kun hän on.

– Jokainen nuori on tärkeä. Minun työtäni on nähdä ja kuulla häntä, olla mukana luomassa tiloja ja hetkiä, joissa jokainen kokee kuuluvansa johonkin. Arcus-työ on tärkeää, merkittävää ja hauskaa, Karin Strengell sanoo.

Toiminta käynnistynyt koronan jälkeen

Koronanvirusepidemian takia tauolla ollut Arcus-toiminta on jälleen käynnistynyt tänä syksynä. Nuorten Arcus-illat on tarkoitettu 13–19-vuotiaille ja 16+ -illat ovat tarkoitettu juuri kuusitoistavuotiaille ja sitä vanhemmille.

 – Mukaan mahtuu. Ohjelma ja sisältö on nuorista kiinni, mitä juuri he haluavat sinä iltana tehdä ja jutella. Meillä on 16+ -illoissa Rastissa mahtava tila ja se antaa mahdollisuuksia moneen; rentoon oleskeluun, biljardin peluuseen, leipomiseen ja ruokapöydän ääressä syvällisiin tai ajankohtaisiin keskusteluihin uppoutumiseen, Strengell kertoo.

Nuorten Arcus-illat 13–19-vuotiaille on perinteistä Arcus-toimintaa Ohjaamon tiloissa joka toinen keskiviikko.

– Teemme yhdessä asioita, pelaamme lautapelejä ja hengailemme yhdessä. Syömme yhdessä iltapalaa ja juttelemme kuulumisia. Kaikki ovat tervetulleita, jokaista kunnioitetaan ja kaikkia kuullaan. Jokainen saa oikeasti ja rehellisesti olla sellainen kuin on, Karin Strengell sanoo.

Vanhemmille ja läheisille omia tapaamisia

Asuuko meillä sateenkaari -tapaamiset ovat paikka, missä sateenkaarevien lasten ja nuorten aikuiset saavat kohdata toisiaan.

 – Sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan lapsen vanhemmalla tai läheisellä voi olla omia huolia, ajatuksia ja kysymyksiä siitä, miten omaa lasta voi tukea. Näihin kaikkiin kysymyksiin ja pohdintoihin voivat aikuiset saada vertaistukea. Omat sateenkaaret, lapset ja nuoret, ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Heille on tarjoilla tapaamisen aikana omaa hauskaa ohjelmaa, Strengell kertoo.

  • Nuorten Arcus 13–19-vuotiaille, joka toinen keskiviikko klo 17–19.30, Ohjaamo, Mannerheiminkatu 20
  • Arcus 16+ -illat, kerran kuukaudessa klo 17–19.30 Runeberginkatu 32, (seuraavan kerran to 2.12.2021)
  • Asuuko meillä sateenkaari – vertaistapaaminen sateenkaareville lapsille ja nuorille ja heidän läheisille (la 27.11 klo 14–16 Zentra, Mannerheiminkatu 20).