Hoppa till innehåll

Ungdomstjänsternas Arcus är regnbågsungas “safe place”

Arcus arbetar som en del av Borgå stads ungdomstjänster för regnbågsungas välbefinnande. Arcus är avsedd för ungdomar som hör till könsminoriteter och/eller sexuella minoriteter (LHBTIQA+) samt barn, ungdomar och unga vuxna samt deras närstående som funderar på regnbågsteman.

Arcus arbetar som en del av Borgå stads ungdomstjänster för regnbågsungas välbefinnande. Arcus är avsedd för ungdomar som hör till könsminoriteter och/eller sexuella minoriteter (LHBTIQA+) samt barn, ungdomar och unga vuxna samt deras närstående som funderar på regnbågsteman.

För ungdomarna finns två olika verksamhetsformer att delta i, medan deras föräldrar och andra närstående inte heller har glömts bort.

 – Jag kommer till Arcus eftersom jag tycker att det är en safe place för mig och andra ungdomar som jag. I Arcus får man ta det lugnt, ha kul och vara med kompisar. Man får kamratstöd och också helt vanligt stöd om man har några problem, säger en 17-årig regnbågsung som deltar både i Arcus ungdomskvällar och i 16+-verksamheten.

Ungdomsarbetaren Karin Strengell som ansvarar för regnbågsungdomsarbetet påminner att varje ungdom har rätt att bli bemött som sig själv och precis sådan som hen är.

– Varje ungdom är viktig. Det är mitt jobb att se och höra ungdomarna, att vara med och skapa utrymmen och stunder där var och en får uppleva att hen hör till någonstans. Arcus-arbetet är viktigt, betydelsefullt och roligt, säger Strengell.

Verksamheten har inletts efter coronatiden

Arcus-verksamheten höll paus på grund av coronapandemin, men verksamheten har inletts på nytt i höst. Ungdomskvällarna är avsedda för ungdomar i 13–19-årsåldern och 16+-kvällarna för 16-åriga och äldre.

 – Det finns plats för nya deltagare. Programmet och innehållet utgår alltid från ungdomarnas önskemål, vad de vill göra och vad de vill prata om. 16+-kvällarna ordnas i Rasti som är en fantastisk lokal med mångsidiga möjligheter: man kan hänga och umgås, spela biljard, baka och dyka in i djupgående eller aktuella diskussioner vid matbordet, berättar Strengell.

Ungdomskvällarna för 13–19-åriga bjuder på traditionellt Arcus-program i Navigatorn varannan onsdag.

– Vi gör saker tillsammans, spelar brädspel och tillbringar tid. Vi äter kvällsmål och pratar. Alla är välkomna, alla blir respekterade och hörda. Man får helt ärligt vara precis den man är, säger Karin Strengell.

Träffar för föräldrar och närstående

Bor det en regnbåge hos oss? -träffarna är en mötesplats där vuxna med regnbågsunga i familjen kan träffa varandra.

 – Föräldrar och närstående till barn som hör till en könsminoritet eller sexuell minoritet kan ha sina egna bekymmer, tankar och frågor om hur man kan stödja barnet. För alla dessa frågor och tankar finns kamratstöd till hands. Också regnbågsunga och -barn som bekymret berör är varmt välkomna. För dem finns egna roliga aktiviteter att syssla med under mötet, säger Strengell.

  • Arcus ungdomskvällar för 13–19-åringar, varannan onsdag kl. 17–19.30, Navigatorn, Mannerheimgatan 20
  • Arcus 16+-kvällar, en gång i månaden kl. 17–19.30, Runebergsgatan 32, (nästa möte to 2.12.2021)
  • Bor det en regnbåge hos oss? – kamratträff för regnbågsunga och deras närstående (lö 27.11 kl. 14–16, Zentra, Mannerheimgatan 20).