Siirry sisältöön

Nuorisotyön viikolla ohjelmaa kaikenikäisille

Nuorisotyön viikolla 9.–15.10. nostetaan valtakunnallisesti esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Viikon aikana vietetään muun muassa avointen ovien päiviä kaupungin kolmella nuorisotilalla ja järjestetään ohjelmaa kaikenikäisille, erityisesti lapsille ja nuorille.

Ungdomsarbetare och ett barn spelar biljard i ungdomslokalen.

Toimintamuodot ja -menetelmät ovat nuorisotyössä monipuolistuneet viimeisten vuosikymmenten aikana ja kerho- ja leiritoiminnan lisäksi muun muassa digitaalinen nuorisotyö ja liikkuvat työtavat ovat yleistyneet. Nuorisotyön tavoitteena on luoda edellytyksiä nuorten vapaaehtoiselle vapaa-ajantoiminnalle ja harrastuksille, joilla tuetaan nuorten kasvua ja edistetään nuorten osallisuutta. Nuorisotyöntekijät kuntaorganisaatiossa sekä yhdistyksissä ja järjestöissä tarjoavat tietoa, neuvoja ja ohjausta sekä tukevat nuoria haastavissa elämäntilanteissa.

– Lasten ja nuorten huoltajat sekä kaikki toiminnastamme kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan nuorisotiloihin. Nuorisotyönviikko on hyvä ajankohta vierailla paikan päällä, kertoo Gammelbackan nuorisotila Kertsin vastaava ohjaaja Miika Koistinen.   

– Viikon aikana nuorisotiloilla järjestetään mm. tietokilpailuja, ja keskustelemme nuorten kanssa mitä nuorisotyö nuorten mielestä on, Koistinen jatkaa.  Kaikilla kolmella nuorisotilalla vietetään avointen ovien päiviä maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina aukioloaikojen mukaisesti.

Nuorisotyön viikon tämän vuoden teemana on Tätä on nuorisotyö. Tarjolla on ajankohtaisluentoja, joihin on mahdollisuus osallistua etänä teemaviikon aikana. Nuorisotyön viikon valtakunnallisesta koordinoinnista vastaa Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry. Teemaviikon valtakunnalliseen ohjelmaan ja webinaarien teemoihin voi tutustua Allianssin sivulla.

Teemaviikon ohjelma Porvoossa: 

  • Ma 9.10. klo 17–20 Pizzan tekoa 5. lk -> Gammelbackan nuorisotilalla.
  • Ke 11.10. klo 17–20 Nuorisotila Zentrassa tietovisailta nuorille.
  • Ke 11.10. klo 17-20 Poikien ilta 6.lk -> Kevätkummun nuorisotilalla.
  • Pe 13.10. klo 14–16.30 Kevätkummun nuorisotilalla Haasta ohjaaja peliin -päivä nuorille.

Nuorisopalveluiden syyskauden toiminta on käynnistynyt aktiivisesti

Porvoon kaupungin nuorisopalvelut järjestää viikoittain toimintaa keskustan, Kevätkummun ja Gammelbackan alueen nuorisotiloilla. Nuorisotilat ovat avoinna lapsille ja nuorille neljänä iltapäivänä viikossa, yläkouluikäisille ja vanhemmille nuorille myös iltaisin ja lauantaisin. Tarjolla on monipuolista ohjattua vapaa-ajan toimintaa, johon osallistuminen on maksutonta.

Nuorisotiloille voi tulla pelailemaan, askartelemaan, tapaamaan kavereita, osallistua kerhotoimintaan tai teemailtoihin. Paikalla on aina aikuisia nuorisotyön ammattilaisia, jotka ohjaavat toimintaa ja suunnittelevat toiminnan sisältöä yhdessä nuorten kanssa. 

Nuorisotilan toimintaan voi osallistua hankkimalla nuorisokortin, jonka saa palauttamalla nuorisokorttihakemuksen nuorisotilalle. Tilojen aukioloajat ja ikäryhmät vaihtelevat toimipisteittäin ja tarkemmat tiedot löytyvät nuorisotilojen verkkosivulta. Nuorisotiloja on myös mahdollisuus vuokrata synttärikäyttöön sekä nuorisoyhdistysten ja -seurojen käyttöön viikonloppuisin.

Tutustu myös syysloman ohjelmaan.

Tukea nuorille erilaisiin elämäntilanteisiin

Porvoon nuorisopalvelujen kohdennettu nuorisotyö, Haavi-hanke sekä etsivä nuorisotyö tavoittaa nuoria yksilöllisemmin ja tukee nuoria heidän erilaisissa elämäntilanteissaan. Työntekijöihin voi olla yhteydessä, jos nuoren elämäntilanne huolestuttaa tai tukea kaivataan esimerkiksi opiskeluun, asumiseen tai työnhakuun liittyvissä asioissa. Etsivä nuorisotyö palvelee 16–29-vuotiaita nuoria, kohdennettu nuorisotyö yläkouluikäisiä nuoria ja Haavi-hanke 4.–6. luokkalaisia.