Hoppa till innehåll

På Ungdomsarbetsveckan ordnas program för deltagare av alla åldrar

Ungdomsarbetsveckan 9–15.10 lyfter fram det värdefulla arbetet som ungdomsarbetare, organisationer, kommuner och församlingar gör för de unga. Under veckan är det till exempel öppna dörrar på stadens tre ungdomslokaler med program för alla deltagare, särskilt barn och unga.

Ungdomsarbetare och ett barn spelar biljard i ungdomslokalen.

Ungdomsarbetets verksamhetsformer och -modeller har blivit mer mångsidiga under de senaste årtionden, och vid sidan av klubbar och läger har också det digitala ungdomsarbetet och rörliga arbetssätt blivit allt mer vanliga. Målet för ungdomsarbete är att skapa förutsättningar för frivilligt fritidsprogram och hobbyn. Genom detta stöder ungdomsarbetet ungas uppväxt och främjar deras deltagande. Både inom kommunerna och i föreningar erbjuder ungdomsarbetare information, rådgivning och stöd för unga i olika utmanande livsskeden.

– Barn och ungas vårdnadshavare, och alla andra som är intresserade, är välkomna och bekanta sig med ungdomslokalerna. Ungdomsarbetsveckan är ett bra tillfälle att besöka oss, berättar Miika Koistinen, ansvarande ledare för Gammelbacka ungdomslokal Kertsi.

– Under veckans lopp ordnar vi bland annat frågesporter och diskussioner med unga om vad de anser att ungdomsarbete handlar om, fortsätter Koistinen. Alla tre ungdomslokaler har öppna dörrar på måndagen, onsdagen och fredagen under öppethållningstiderna.

I år är tema för Ungdomsarbetsveckan Det här är ungdomsarbete. Under veckan ordnas föreläsningar om aktuella ärenden. Det finns möjlighet att delta i föreläsningarna på distans. Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians rf ansvarar för den riksomfattande koordineringen av Ungdomsarbetsveckan. Du kan bekanta dig med veckans program och webbinariernas teman på finska på Alliansens webbplats.

Veckans program i Borgå:

  • Må. 9.10 kl. 17–20 Vi lagar pizza, årskurs 5 -> Gammelbacka ungdomslokal Kertsi.
  • Ons. 11.10 kl. 17–20 Frågesport för unga vid ungdomslokalen Zentra.
  • Ons. 11.10 kl. 17–20 Killarnas kväll, årskurs 6 -> ungdomslokalen Nuokka i Vårberga.
  • Fre. 13.10 kl. 14–16.30 Utmana ungdomsledaren-dag för unga vid ungdomslokalen Nuokka.

Höstsäsongens verksamhet vid ungdomstjänsterna har börjat aktivt

Borgå stads ungdomstjänster ordnar varje vecka program vid ungdomslokalerna i centrum, Vårberga och Gammelbacka. Barn och unga kan besöka ungdomslokalerna fyra eftermiddagar i veckan, medan unga i högstadieålder och uppåt kan också besöka ungdomslokalerna på kvällarna och veckosluten. Ungdomstjänsterna erbjuder mångsidig gratis verksamhet för fritiden.

I ungdomslokalerna kan de unga spela, pyssla, träffa vänner samt delta i klubbverksamheten eller temakvällarna. Det finns alltid vuxna professionella inom ungdomsarbetet på plats. De leder verksamheten och planerar innehållet tillsammans med de unga.

De unga kan delta i verksamheten i ungdomslokalerna genom att skaffa ett ungdomskort, vilket man får genom att fylla i och lämna in en ansökan till ungdomslokalen. Öppethållningstiderna och åldersgrupperna är olika i de olika ungdomslokalerna, och noggrannare uppgifter finns på ungdomslokalernas webbsida. Det går också att hyra ungdomslokalerna för födelsedagsfester. Ungdomsföreningarna kan hyra lokalerna för veckoslutsbruk.

Bekanta dig också med programmet för höstlovet.

Stöd för ungdomar i olika livssituationer

Borgå ungdomstjänsternas målinriktade ungdomsarbete, Haavi-projektet och det uppsökande ungdomsarbetet når de unga mer individuellt och stöder de unga i deras olika livssituationer. Vårdnadshavarna kan ta kontakt med ungdomsarbetarna om de är oroliga för de ungas livssituation eller behöver stöd i ärenden så som till exempel skolarbete, boende eller att söka arbete. Det uppsökande ungdomsarbetet är avsett för unga i åldern 16–29 år, det målinriktade ungdomsarbetet för unga i årskurs 7–9 och Haavi-projektet för unga i årskurs 4–6.