Siirry sisältöön

Omenamäen palvelukeskukseen suunnitellaan entistä monipuolisempaa käyttöä ja viihtyisämpiä yhteistiloja

Omenamäen palvelukeskuksesta Porvoossa suunnitellaan entistä viihtyisämpää, toimivampaa ja muistiystävällisempää asuinpaikkaa ja olohuonetta, jossa myös kaikenikäiset vierailijat viihtyvät.

Omenamäen palvelukeskuksesta Porvoossa suunnitellaan entistä viihtyisämpää, toimivampaa ja muistiystävällisempää asuinpaikkaa ja olohuonetta, jossa myös kaikenikäiset vierailijat viihtyvät.

Ikääntyvän väestön asumiseen kaivataan uusia, yhteisöllisiä ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyneiden elämänlaatua, muistia ja osallistumista.

Porvoon kaupunki on mukana Aalto-yliopiston MonIA-hankkeessa, jossa kehitetään integroituja monimuotoisia asumisratkaisuja muistisairaille arkkitehtuurin, sisustus- ja maisema-arkkitehtuurin, palvelumuotoilun ja kaupunkisuunnittelun avulla. Porvoossa kohteeksi on valittu Omenamäen palvelukeskus, jossa asuu pääasiassa muistisairaita ikääntyneitä ja vammaisia.

− Toivomme Omenamäen tiloihin kaikenikäisiä kävijöitä, jotka voivat käyttää esimerkiksi ravintolapalveluja, kokoustiloja, kuntosalia ja saunaa. Monipuolinen käyttö ja kävijäkunta tekevät palvelukeskuksesta elävän, monimuotoisen yhteisön, mikä puolestaan tukee asukkaiden viihtyvyyttä, muistia ja toimintakykyä, sanoo Porvoon kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen.

Aalto-yliopiston tiimi kävi tutustumassa Omenamäkeen heinäkuun alussa professori Laura Arpiaisen johdolla. Tiloista löytyi useita kehityskohteita, joita tarkennetaan vielä kyselytutkimuksen ja asiakaskokemusten avulla. Tiloja voidaan parantaa esimerkiksi uudenlaisen toimintojen sijoittelun, kalustuksen ja värien avulla. Omenamäen parannusehdotuksista tehdään Aalto-yliopistossa arkkitehtuurin diplomityö.

− Hankkeen myötä opimme uutta ja saamme työkaluja ikääntyneiden asumisen suunnitteluun tulevaisuudessa. Omenamäen tilat ovat tällä hetkellä vajaakäytössä eivätkä juuri houkuttele vierailijoita. Emme kaada seiniä mutta katsotaan, mitä parannusideoita hanke tuottaa. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa keväällä 2022, jolloin Omenamäestä tulee entistä iloisempi, vilkas ja viihtyisä paikka kaikenikäisille kävijöille ja asukkaille, toivoo Porvoon vanhus- ja vammaispalveluiden palvelujohtaja Kirsi Oksanen.