Hoppa till innehåll

Äppelbackens servicecenter utnyttjas mångsidigare och får trivsammare gemensamma lokaler

Äppelbackens servicecenter i Borgå planeras bli ett allt trivsammare, mer fungerande och minnesvänligare boende. Äppelbacken blir ett vardagsrum där också besökare i alla åldrar trivs.

Äppelbackens servicecenter i Borgå planeras bli ett allt trivsammare, mer fungerande och minnesvänligare boende. Äppelbacken blir ett vardagsrum där också besökare i alla åldrar trivs.

Boendet för den åldrande befolkningen behöver nya, gemenskapliga lösningar som stöder äldres livskvalitet, minne och deltagande.

Borgå stad medverkar i Aalto-universitetets projekt MonIA. Projektet går ut på att man med hjälp av arkitektur, inrednings- och landskapsarkitektur, servicedesign och stadsplanering utvecklar integrerade mångsidiga boendelösningar för personer med minnessjukdom. Objektet i Borgå är Äppelbackens servicecenter där det huvudsakligen bor äldre personer med minnessjukdom och personer med funktionsnedsättning.

– Vi önskar att besökare i alla åldrar kommer till Äppelbackens lokaler, säger Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. Besökarna kan utnyttja till exempel restaurangtjänster, möteslokaler, motionssalen och bastun. En mångsidig användning och besökarkår gör servicecentret till en levande, mångformig gemenskap. Det här stöder å sin sida invånarnas trivsel, minne och handlingsförmåga.

En grupp från Aalto-universitetet besökte Äppelbacken i början av juli under ledning av professor Laura Arpiainen. Gruppen hittade flera utvecklingsmål i lokalerna. Målen preciseras ännu med hjälp av en enkät och kundupplevelser. Lokalerna kan förbättras till exempel med hjälp av en ny placering av verksamheterna, möblering och färger. Vid Aalto-universitetet görs det ett diplomarbete i arkitektur om förbättringsförslagen i Äppelbacken.

– Projektet lär oss nytt och vi får verktyg för planering av boende för äldre i framtiden, säger servicedirektören vid stadens äldreomsorg och handikappservice Kirsi Oksanen.

Äppelbackens lokaler utnyttjas för närvarande inte fullt och de lockar inte besökare särskilt mycket.

– Vi kommer inte att välta väggar men vi får se vilka förbättringsförslag projektet ger. Förnyelserna ska genomföras våren 2022, då Äppelbacken blir en allt gladare, livlig och trivsam plats för besökare och boende i alla åldrar, önskar Oksanen.