Siirry sisältöön

Poimi roskat reitiltäsi – Miljoona roskapussia -kampanja on alkanut myös Porvoossa

Porvoon kaupunki on mukana Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa, jossa koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia tämän kevään aikana.

Kampanjakuva.

Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 151 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Yhdessä suomalaisten kanssa roskia keräävät Ylen tutut kasvot, toimittajat Inka Henelius, Olli Haapakangas ja Mikko “Peltsi” Peltola sekä meteorologit Kerttu Kotakorpi ja Anniina Valtonen. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio.


Lumien sulettua ympäristöstä monenlaista luontoon hylättyä roskaa, jotka häiritsevät viihtyisyyttä ja aiheuttavat kuluja kaupungin kunnossapidolle. Miljoona roskapussia –kampanjan myötä kaupunki tahtoo muistuttaa kuntalaisia roskaamisen haitoista ja kannustaa omatoimiseen lähiympäristön siivoustyöhön.
– Roskaamisesta aiheutuu täysin turhia kuluja kaupungille, kertoo yhdyskuntasuunnittelija Marjo Valin.
Esteettisen haitan lisäksi monet luontoon heitetyt roskat aiheuttavat eläimille tukehtumisvaaran ja tupakantumpit päätyvät pahimmillaan puhdistamattomien hulevesien mukana mikromuovikuormaksi vesistöihin.


Porvoon kaupungin kaupunki-infra on lahjoittanut kirjastolle kampanjan myötä 12 roskapihdit, jotka ovat vapaasti lainattavissa. Tämän lisäksi kaupungin yleisten alueiden siivoamiseen voi hakea roskapusseja palvelupiste Kompassista. Täyden roskapussin voi viedä yleisten alueiden roska-astioihin ja jos astia on täynnä, pussin voi jättää astian viereen hyvin suljettuna.

Kaupungilta tukea lähiympäristön siistimiseen

Jos mielessä on roskien keruuta isompi lähiympäristön siistimisprojekti kaupungin omistamalla yleisellä alueella, talkoista tulee tehdä ilmoitus kaupungin sähköisen asiointijärjestelmän kautta kaksi viikkoa ennen talkoiden ajankohtaa.
– Kaupungilta voi saada tukea lähiympäristön siistimiseen esimerkiksi jätteiden kuljetusapua, kertoo yhdyskuntasuunnittelija Marjo Valin.
Kaupungin talkooehdot on myös päivitetty tänä keväänä.
Ylen Miljoona roskapussia -kampanja on käynnissä 13.4.–14.6.2023. Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin yle.fi/miljoonaroskapussia-sivulla sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!


Näin osallistut kampanjaan:

  1. Ota mukaan hanskat ja tyhjä pussi
  2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
  3. Kerää roskia ympäristöstä
  4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
  5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen paikkakunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa www.yle.fi/miljoonaroskapussia
  6. Haasta ystäväsi mukaan!