Hoppa till innehåll

Plocka skräp på din väg – Kampanjen En miljon soppåsar har börjat också i Borgå

Borgå stad är med i Yles kampanj En miljon soppåsar, där hela Finland samlar en miljon påsar med skräp under denna vår.

Kampanjakuva.

I det två månader långa städtalkot deltar 151 kommuner eller städer, ett antal organisationer och grupper. Några bekanta ansikten från Yle, redaktörerna Inka Henelius, Olli Haapakangas och Mikko “Peltsi” Peltola samt meteorologerna Kerttu Kotakorpi och Anniina Valtonen, samlar skräp tillsammans med finländarna. Kampanjens beskyddare är republikens presidents maka, doktor Jenni Haukio.


Efter att snön har smält dyker det upp många slags övergivet skräp i naturen som stör trivseln och orsakar kostnader till stadens underhåll. Med kampanjen En miljon soppåsar vill staden påminna invånarna om nedskräpningens nackdelar och uppmuntra till städning av närmiljön på eget initiativ.


– Nedskräpningen orsakar helt onödiga kostnader till staden, berättar samhällsplanerare Marjo Valin.
Utöver den estetiska olägenheten orsakar många skräp som har kastats i naturen en kvävningsrisk för djuren och cigarrettfimparna kan i värsta fall komma med orenat dagvatten till vattendragen och vara mikroplastbelastning.


Borgå stads stadsinfra har donerat 12 skräpplockare till biblioteket, vilka kan lånas fritt. För städning av allmänna områden kan man också hämta skräppåsar på servicekontoret Kompassen. Fulla skräppåsar kan läggas i sopbehållare på allmänna områden och om sopbehållaren är full kan påsen lämnas bredvid, väl försluten.

Staden stöder uppsnyggande av närmiljön

Om du vill bidra till uppsnyggande av närmiljön på ett allmänt område som staden äger och projektet är större än skräpplockning, ska det göras en talkoanmälan via stadens e-tjänster två veckor före talkot.
– Staden kan stöda uppsnyggandet av närmiljön till exempel genom att ge hjälp till transport av avfall, berättar samhällsplanerare Marjo Valin.
Stadens talkovillkor har också uppdaterats nu på våren.
Yles kampanj En miljon soppåsar pågår 13.4–14.6.2023. De samlade skräppåsarna antecknas i en räknare som uppdateras i realtid på sidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar på den orten där skräppåsarna har samlats. Utöver gemensamt väl blir det en verklig konkurrens mellan olika orter i Finland!

Såhär deltar du i kampanjen:

  1. Ta med dig handskar och en tom påse.
  2. Gå ut – ensam eller i grupp.
  3. Samla skräp i omgivningen.
  4. Lägg skräpet bland blandavfallet när påsen är full.
  5. Gå in på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar och anteckna antalet soppåsar som du har samlat vid rätt ort.
  6. Utmana dina vänner att delta!