Siirry sisältöön

Porvoon kaupungin vuoden 2020 kulttuuri- ja liikuntapalkinnot

Porvoon kaupungin sivistyslautakunta on päättänyt tämän vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajista. Kulttuuripalkinnon saa Ylva Holländer (s. 1955) ansioistaan kuvataiteilijana ja työstään kuvataiteen hyväksi Porvoossa. Vuoden 2020 liikuntapalkinnon saa Porvoon Akilleksen jääpallojoukkue.

Porvoon kaupungin sivistyslautakunta on päättänyt tämän vuoden kulttuuri- ja liikuntapalkinnon saajista. Kulttuuripalkinnon saa Ylva Holländer (s. 1955) ansioistaan kuvataiteilijana ja työstään kuvataiteen hyväksi Porvoossa. Vuoden 2020 liikuntapalkinnon saa Porvoon Akilleksen jääpallojoukkue.

Porvoon vuoden 2020 kulttuuripalkinto 

Kuvataiteilija Ylva Holländer on valmistunut Suomen Taideakatemian koulun maalauslinjalta 1978 ja graafiselta linjalta seuraavana vuonna. Hänen taiteellinen uransa alkoi jo 1970-luvulla ja hän jatkaa edelleen näyttelytoiminnan ja muiden hankkeiden osalta aktiivisesti. Holländerin teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa, kuten Valtion, Suomen Taideyhdistyksen, Amos Andersonin museon ja usean kunnan kokoelmissa. 

Holländer on monin tavoin edistänyt taiteen esiintuomista kotikaupungissaan. Hän on keskeisesti osallistunut Porvoon Taiteilijaseuran toimintaan ja vaikuttanut muun muassa siihen, että mediataiteen tila Galleria Fikka avattiin osana Porvoon Taidehallia 2019. Galleria Katu ja katutaide Mannerheiminkadun sillan alla syntyivät Holländerin aloitteesta kolme vuotta sitten. Holländer on lisäksi Porvoon taidekoulun opettajana inspiroinut lukuisia lapsia ja nuoria. 

Kulttuuripalkinto myönnetään porvoolaiselle taiteen ammatinharjoittajalle, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut jollakin kulttuurin alalla, ja jonka toiminta on ollut merkittävää kyseisen alan kehityksen kannalta. Palkinto on tunnustus jo tehdystä työstä. 

Vuoden 2020 liikuntapalkinto

Sivistyslautakunta on valinnut Vuoden 2020 liikuntapalkinnon saajaksi Porvoon Akilleksen jääpallojoukkueen. Porvoon Akilleksen miesten edustusjoukkue voitti jääpallon Bandyliigan mestaruuden.

Palkinnon voi avustusohjeiden ja periaatteiden mukaan saada kilpailullisesti menestynyt urheilija tai joukkue tai seura, joka on toiminut pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti liikunnan parissa siten, että toiminta on ollut merkittävää kaupungin liikuntakulttuurin ja kehityksen kannalta.

Porvoon Akilles aloitti jääpallotoiminnan 1920-luvun alussa. Mestaruussarjassa seura pelasi ensi kerran v. 1934 ja oli pääsarjatasolla yhtäjaksoisesti vuoteen 1947 saakka. Akilles on kuulunut muutamia 1950- ja 1960-luvun vuosia lukuun ottamatta mestaruussarjan ja bandyliigan vakiojoukkueisiin. Seura on pelannut pääsarjatasolla 63 kautta ja on kaikkien aikojen maratontaulukossa neljännellä sijalla.

Akilles kukisti vuoden 2020 jääpallofinaalissa kotikentällään Veiterän Lappeenrannasta selvänumeroisesti maalein 6–1. Akilles voitti jääpallon Suomen mestaruuden kolmannen kerran. Edellisen mestaruutensa seura voitti 1985. Bandyliigan loppuottelu pelattiin koronaviruspandemian riskien takia ilman yleisöä.

Lisätietoa:

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Merja Kukkonen
puh. 040 4891 754
merja.kukkonen@porvoo.fi

Kulttuuripalveluiden päällikkö Susann Hartman
puh. 040 5504 527
susann.hartman@porvoo.fi

Liikuntasihteeri Helena Forsbäck-Turunen
puh. 040 7628 606
helena.forsback-turunen@porvoo.fi

Liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström
puh. 0400 212 264
per.hogstrom@porvoo.fi