Siirry sisältöön

Porvoon uusi kirjastoauto lähti reitilleen

Porvoon kaupungin uusi kirjastoauto on valmistunut.

Porvoon kaupungin uusi kirjastoauto on valmistunut.

Kirjastoauto luovutettiin kirjastolle alkuviikosta, ja se lähti ajamaan kesäreittiä keskiviikkona 8. heinäkuuta. 

Uuden kirjastoauton ensimmäinen pysäkki oli Kerkkoon Pumppaamolla. Siellä kirjastoautoon tutustuivat Hannele Gustafsson ja Eero Räisänen, jotka olivat tulleet seudulle päiväretkelle – Hieno ja hyvin varustettu kirjastoauto ja kirjallisuuttakin on monipuolisesti, he kommentoivat.

Hertta Ollilla tuli kirjastoautoon äitinsä Tiina Ollilan kanssa ja kesävarusteena oli uimarengas. – Tämä on hieno ja värikäs ja bussissa on hyvät kirjat, sanoi Hertta, joka lainasi pari kirjaa mukaan kesälukemiseksi.

Kirjastoauton kuljettajana toimi ensimmäisenä päivänä Jari Elfvengren. Hän on jo ehtinyt odottaa, että pääsisi ajamaan uutta autoa. – Tuntuu ihanalta, että uusi kirjastoauto on nyt meillä. Auto kulkee kissamaisen pehmeästi, toteaa Elfvengren.

Kirjaston palveluesimies Catharina Latvala on tehnyt työtä monta vuotta uuden kirjastoauton eteen. – On tämä hieno päivä. Henkilökunta on tehnyt kovaa työtä nyt alkuviikosta, ja olemme saaneet uuden bussin täytettyä näinkin nopeasti.

Kirjastoauto ajaa kesän iltareittiä maaseudulla elokuun loppuun asti. Syyskuusta lähtien myös päiväkodit ja koulut saavat nauttia modernista ja monikäyttöisestä kirjastoautosta. Alkusyksystä järjestetään koronarajoitusten salliessa vihkiäisjuhlat pääkirjaston pihalla, jotta kaikki pääsevät tutustumaan kirjastoautoon.

Kirjastoauto on rakennettu Kiitokori Oy: n tehtaalla Kausalassa. Auton värikkäästä ulkonäöstä vastaavat Porvoossa asuvat taiteilijat Jenni Tuominen ja Jukka Pylväs. 

Uudessa kirjastoautossa osa hyllyistä on siirrettäviä, joten aineistoa voi helposti kohdentaa eri ikä- ja kohderyhmille tai matkan teeman mukaan. Auton takaosassa on koroke, jota voi käyttää joko katsomona tai näyttämönä. Kirjastoauto voi näin toimia myös tapahtumabussina. Varustukseen kuuluvat sähkökäyttöinen valkokangas ja projektori, joten asiakkaille ja ryhmille voi järjestää matkan varrella tiedonhaunopetusta, digineuvontaa, lyhyitä koulutuksia ja jopa elokuvanäytöksiä.

Moottorin käynnistä riippumaton ilmastointi varmistaa, että lämpötila pysyy tasaisena kesällä ja talvella. Kirjastoautossa on Li-Ion -sähköjärjestelmä, joka ladataan yön aikana tallissa ja päivällä katolla olevilla aurinkosähköpaneeleilla. Auto kulkee uusiutuvalla Neste MY-dieselillä.