Hoppa till innehåll

Borgås nya bokbuss började köra

Borgå stads nya bokbuss är klar.

Borgå stads nya bokbuss är klar.

Den överläts till biblioteket i början av veckan och körde sin första rutt  onsdagen den 8 juli. 

Den nya bokbussens första hållplats var vid Pumppaamo i Kerko. Till de första som bekantade sig med den nya bokbussen hörde Hannele Gustafsson och Eero Räisänen, som kommit på dagsutfärd från Fagersta till Kerko. – Det är en fin och välutrustad buss och litteraturutbudet verkar mångsidigt, kommenterade de.

Hertta Ollilla kom till bokbussen med sin mamma Tiina Ollila och utrustad med en badring runt midjan. – Bussen är färgglad och fin och här finns bra böcker, sade Hertta, som lånade två böcker som sommarläsning. 

Jari Elfvengren körde bokbussen den första dagen. Han har väntat länge på att få köra den nya bussen. – Det känns underbart att den nya bokbussen nu är här. Den går mjukt som en katt, kommenterar han.

Bibliotekets serviceförman Catharina Latvala har jobbat i många år för den nya bokbussen.- Det här är en stor dag. Personalen har jobbat hårt nu i början av veckan och vi har lyckats fylla bussen så snabbt att vi kom iväg redan i dag.

Bokbussen fortsätter köra sin kvällsrutt på landsbygden enligt sommartidtabell fram till slutet av augusti. Från och med september får också daghem och skolor njuta av den moderna och mångsidiga bussen. Om coronaläget tillåter ordnas en invigningsfest utanför huvudbiblioteket i början av hösten, så att alla har chans att bekanta sig med bussen.

Bokbussen är byggd i Kiitokori Oy:s fabrik i Kausala. De konstnärerna Jenni Tuominen och Jukka Pylväs från Borgå som står för bokbussens färgglada utseende.

I den nya bussen är en del av hyllorna är flyttbara, så att man lätt kan anpassa materialet efter olika åldersgrupper eller teman. Den bakre delen av bussen har ett förhöjt golv, som kan fungera som estrad eller läktare. Bokbussen kan därför också fungera som evenemangsbuss. Bokbussen är utrustad med vit duk och projektor, så att man längs vägen kan undervisa grupper i informationssökning, ge digirådgivning, korta kurser och till och med visa filmer. 

Luftkonditionering, som är oberoende av motorn, gör att temperaturen i den nya bussen är behaglig på sommaren och vintern. Bussen har ett Li-Ion-elsystem, som under natten laddas i garaget och på dagarna med hjälp av solpaneler på bussens tak. Bokbussen använder förnybara dieselbränslet Neste MY. 

Tidtabellerna gäller fram till 5 juni 2022.