Siirry sisältöön

Porvoon uusi kirjastoauto valmistuu heinäkuussa

Porvoon kaupungin uusi kirjastoauto on valmistumassa ja se luovutetaan kirjastolle heinäkuun alussa. Kiitokori Oy:n rakentamasta kirjastoautosta pääsee lainaamaan aineistoja näillä näkymin jo kesällä.

Porvoon kaupungin uusi kirjastoauto on valmistumassa ja se luovutetaan kirjastolle heinäkuun alussa. Kiitokori Oy:n rakentamasta kirjastoautosta pääsee lainaamaan aineistoja näillä näkymin jo kesällä.

Auton värikkäästä ulkonäöstä vastaavat paikalliset taiteilijat Jenni Tuominen ja Jukka Pylväs. Sisustuksen suunnittelussa on kuultu asiakkaita ja toteutuksesta vastaavat kirjasto yhdessä valmistajan kanssa. Myös aikaisemmat konseptisuunnitelmat on otettu huomioon.

Kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén iloitsee tulevasta kirjastoautosta.

Saamme erittäin hienon kirjastoauton. Sen avulla voimme tuoda iloa, lisätä lukuintoa ja luoda uusia palveluita päiväkodeille, kouluille ja maaseudun asukkaille.  

Olemme suunnitelleet, että uusi auto lähtisi kulkemaan kesäreittiä heinäkuussa. Kesäkuussa vanha kirjastoauto on vielä liikkeellä. Koulu- ja päiväkotivuorot käynnistyvät syyskuussa ja tilanteen salliessa järjestämme ennen sitä vihkiäisjuhlat.

Muunneltava ja saavutettava

Uusi kirjastoauto on moderni, muunneltava ja monikäyttöinen. Osa hyllyistä on siirrettäviä, joten aineistoa voi helposti kohdentaa eri ikä- ja kohderyhmille tai matkan teeman mukaan. Auton takaosassa on koroke, jota voi käyttää joko katsomona tai näyttämönä.  Kirjastoauto voi näin toimia myös tapahtumabussina. Varustukseen kuuluvat sähkökäyttöinen valkokangas ja projektori, joten asiakkaille ja ryhmille voi järjestää matkan varrella tiedonhaunopetusta, digineuvontaa, lyhyitä koulutuksia ja jopa elokuvanäytöksiä. 

Lainausautomaatti antaa koululaisille mahdollisuuden harjoitella omatoimista kirjastonkäyttöä ja se estää myös jonojen syntymistä. Inva-nostin tekee autosta esteettömän tilan. 

Moottorin käynnistä riippumaton ilmastointi varmistaa, että lämpötila pysyy tasaisena kesällä ja talvella. Kirjastoautossa on Li-Ion -sähköjärjestelmä, joka ladataan yön aikana tallissa ja päivällä katolla olevilla aurinkosähköpaneeleilla. Auto kulkee uusiutuvalla Neste MY-dieselillä. 

Kirjastoauto on rakennettu Kiitokorin Iitin tehtaalla, missä valmistuu vuosittain 10–12 kirjastoautoa. Niistä suurin osa menee ulkomaille, mm. Ruotsiin, Itävaltaan ja Saksaan. Juuri nyt valmistuvat myös Helsingin ja Kouvolan uudet kirjastoautot, kertoo markkinointijohtaja Olli Aarnio.

Uudesta kirjastoautosta on iloa myös sipoolaisille, sillä Sipoo ostaa Porvoolta kirjastoautopalveluita.

Lisätietoja:

kirjastopalvelupäällikkö Malin Hollmén
puh. 040 144 7637
malin.hollmen@porvoo.fi