Siirry sisältöön

Porvoon vesi tehostaa Saksalan vesilaitoksen vedenkäsittelyä

Saksalan vesilaitoksen raakavetenään käyttämän pohjaveden rautapitoisuus on ollut kuluvan vuoden aikana poikkeuksellisen korkea. Saksalan vedenkäsittelylaitoksen prosessi ei ole kyennyt tehokkaasti poistamaan näin poikkeuksellisen korkeaa raudan määrää. Raudan aiheuttama haitta ei ole terveydellinen. Korkean rautapitoisuuden aiheuttamat haitat talousvedessä ovat teknisiä ja esteettisiä: rauta voi synnyttää ruostekerrostumia saniteettikalusteisiin ja talousvälineisiin, pyykkien osalta vaatteisiin voi tulla ruostetahroja ja juomavedessä voi havaita ruosteen maun.

Porvoon vesi on syksyn aikana tehnyt laitoksen toiselle käsittelylinjalle muutoksia, joilla pystymme parantamaan jakeluun menevän talousveden laatua. Uudella laitteistolla saadaan veteen annosteltua saostuskemikaalia, joka poistaa rautaa sekä samalla vähentää veden sameutta. Laitteisto valmistui viime kuussa ja sen käyttö on heti parantanut veden laatua.

Jotta talousveden rautapitoisuus saadaan entisestään pienennettyä, Porvoon vesi rakennuttaa samanlaisen laitteiston myös toiselle käsittelylinjalle. Koska laitteiston toimitusajat ovat pitkiä ja käyttöönottaminen vaatii muutoksia automaatiojärjestelmään, voidaan tämän hetken arvion mukaan toisen linjan laitteisto ottaa käyttöön tammikuussa 2022.

Saksalan vesilaitoksessa on kaksi vedenkäsittelylinjaa, mistä vettä pumpataan vesijohtoverkostoon. Vesi Saksalan vesilaitoksesta jaetaan pääsääntöisesti kaupungin länsi- sekä pohjoisosille. Saksalan vesilaitokselta pumpataan vettä verkostoon noin 1,5 miljoonaa kuutiota vuosittain.

Porvoon veden ensi vuoden talousarviossa on mukana Suomenkylän vedenottamon sekä Saksalan vesilaitoksen laajennuksen rakentaminen. Suomenkylästä saatavan raakaveden laatu on nykyistä parempaa ja Saksalan laitoksen laajennuksen vedenkäsittely tulee omalta osaltaan tehostamaan myös raudan poistoa raakavesistä.