Siirry sisältöön

Ruotsalaisuuden viikkoa juhlitaan 1.–7. marraskuuta 2021  

Ruotsalaisuuden viikko on yksi maamme ruotsinkielisten suurimmista kulttuuritapatumista. Ruotsalaisuuden viikko haluaa olla yhdistävä tekijä ruotsinkielisen ja suomenkielisen väestön välillä. 

Ruotsalaisuuden viikko on yksi maamme ruotsinkielisten suurimmista kulttuuritapatumista. Ruotsalaisuuden viikko haluaa olla yhdistävä tekijä ruotsinkielisen ja suomenkielisen väestön välillä. 

Svenska Finlands Folkting koordinoi Ruotsalaisuuden viikko -tapahtumaa ja Porvoossa viikon eri tapahtumia ovat mukana järjestämässä Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut, Porvoon kansalaisopisto ja Kulttuuriyhdistys Grand.  

− Tärkein kohderyhmä ovat lapset ja nuoret, mutta monipuolinen ohjelmatarjonta kattaa kaikki ikäryhmät ja toimii erittäin hyvin kielikylpynä, kertoo kulttuuriohjaaja Eva-Rita Helin. 

Juhlaviikon ohjelma

Maanantai 1.11.  

 • klo 12–14 Kulttuuriviikko alkaa kahvitarjoilulla ja puhumalla ruotsia Kulttuuritalo Grandin aulassa.
 • klo 17.30–18.30 Suomenruotsalaisia runoja kirjastossa.
  Juuri ilmestyneen runoantologian ”Bländad av död och kärlek – 130 år av finlandssvensk poesi” toimittajat Martin Welander, Martina Moliis-Mellberg ja Maïmouna Jagne-Soreau kertovat työstään ja heitä haastattelee Fredrik Hertzberg. Tapahtuma on ruotsinkielinen ja sitä voi seurata myös kirjaston Facebookissa. Tapahtuman tallenne on nähtävissä kahden viikon ajan.   

Tiistai 2.11.   

 • klo 9.30 Lastenmusiikkiyhtye Mimmit (ruotsiksi). Esitys soveltuu 3–6-vuotiaille lapsille. 

Keskiviikko 3.11. 

 • klo 9.30 Nukketeatteri Ofelia esittää näytelmän “Honungshjärta” Taidetehtaan Tehdassalissa, kohderyhmänä lapset.
 • klo 13.00 Koululaiset lukevat palvelutalon asukkaille. 

Torstai 4.11.  

 • klo 10.00 RD TRDN esittää teatteriesityksen Eklöfska skolanille, tapahtuma on suljettu.
 • klo 13.15 Teatteriesitys “Fulet” kulttuuritalo Grandissa, teemana kiusaaminen.
 • klo 18.00 Mathias Sandberg trio, The Doctor, esittää svengaavaa jazzia.  Konsertti on ilmainen ja tarkoitettu kaikille jazzin ystäville. 

Perjantai 5.11.  

 • klo 9.15 Teatteriesitys “Stay Happy” kulttuuritalo Grandissa 7–9 luokkalaisille. Näytelmä käsittelee onnea ja epäonnea. 

Lauantai 6.11.  

 • klo 14.00–15.00 Kaupunkiopastus ruotsiksi alkaa Tuomiokirkosta ja päättyy Runebergin kotiin. Ei maksua.   
 • klo 16.00 Ruotsalaisuuden päivän viettoa leppoisan seurustelun merkeissä kulttuuritalo Grandissa. Kulttuurivieraina kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anders Lindholm-Ahlefelt ja museolehtori Hannele Tenhovuori. Kulttuurivieraiden teemana on 675 syytä rakastaa Porvoota. BSB Runebergin kuoro esiintyy. Tilaisuus on ilmainen, tarjoilua pientä maksua vastaan. Yleisö voi osallistua ohjelmaan kertomalla mikä on Porvoossa parasta. Kirjapalkintoja arvotaan vastanneiden kesken.

Kulttuuriviikko on järjestetty vuodesta 2000 lähtien. Porvoon lisäksi Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään seuraavissa kaupungeissa: Oulu, Kokkola, Kristiinankaupunki, Vaasa, Pori, Kemiö, Turku, Raasepori, Kirkkonummi, Lahti, Hämeenlinna, Espoo, Helsinki, Vantaa, Kauniainen, Tampere ja Loviisa. Yhteensä 18 paikkakuntaa osallistuu kulttuuriviikkoon.