Siirry sisältöön

Taiteilijat esittelevät Porvoon Länsirannan uusimpia teoksia yleisölle maanantaina 29.11.

Porvoon Länsiranta on täydentynyt viidellä uudella taideteoksella syksyn aikana. Taiteilijat esittävät uusia teoksia syysillan hämärtyessä maanantaina 29.11. klo 17–18.30.

Porvoon Länsiranta on täydentynyt viidellä uudella taideteoksella syksyn aikana. Taiteilijat esittävät uusia teoksia syysillan hämärtyessä maanantaina 29.11. klo 17–18.30.

Yleisöopastus alkaa Taidetehtaan aulasta, josta ryhmässä kävellään jokirantaan ja edelleen Hellberginmäelle. Läsnä ovat taiteilijat Tommi Toija, Petri Hytönen, Sari Palosaari ja Arja Kärkkäinen sekä taiteenhankintaryhmän edustajat.

Jokirannan kortteliin on syksyn aikana valmistunut kuvanveistäjä Tommi Toijan kaksiosainen teos ja Petri Hytösen taidepysäkki. Toijan teoksen kookkaampi osa, Pieni paratiisi, sijaitsee Porvoonjoen puolella ja on jättikukkineen ja yhtä kukanvartta kiipeävine hahmoineen ilahduttanut ohikulkijoita koko alkusyksyn. Teoksen toinen osa sijaitsee Aleksinpolulla, jossa pieni ihmishahmo seuraa ohikulkijoita kiveltä.

Porvoolaisen Petri Hytösen suunnittelema Läntisen Aleksanterinkadun linja-autopysäkki on äskettäin otettu käyttöön. Teos Värijuhlat laajenee asuintalon julkisivuun integroidusta pysäkistä kolmannen kerroksen korkeuteen osassa taloa. Pysäkillä diskovalaistus loistaa värihahmojen ympärillä hämärään aikaan.

Hellberginmäellä kuvataiteilija Sari Palosaaren teos Draft, (suom. ilmavirta, hahmotelma) on kuusiosainen veistoksellinen installaatio yhdessä asuintalossa. Teos visualisoi ilmavirran pyörteen rakennuksen kapeaan ja korkeaan valokuiluun sekä ulos sisäänkäynnin katoksen päälle. Teokseen liittyvä valaistus jatkaa saman nostattavan voiman ilmaisua.

Hellberginmäen parkkitalon Kultalistankadun puoleiseen julkisivuun on hankittu Arja Kärkkäiseltä teos Vuoronumerolla, jossa 13 monumentaalista käsihahmoa seikkailee 50 metriä pitkällä betoniseinällä.

Alueen asuintalon porrashuoneisiin on myös hankittu omat taideteokset kuudelta taiteilijalta. Bo Haglundin, Marika Kaarnan, Saara Piispan, Joakim Sederholmin, Jenni Tuomisen ja Sari Vuorenpään teokset ilahduttavat uusia asukkaita, mutta pysyvät yleisöltä piilossa.

Porvoon Länsirannalle on muodostunut kiinnostava nykytaiteen reitti 

–  Porvoon Länsiranta toimii kiinnostavana nykytaiteen ulkoilmagalleriana. Alueella sijaitsee jo noin 20 taidekohdetta. Kehotan alueen asukkaita ja muita porvoolaisia lähtemään omatoimiselle kävelylle alueelle, jos ei nyt pääse mukaan yleisöopastukseen. Välimatkat teosten välillä ovat lyhyet, sanoo Susann Hartman, taiteenhankintaryhmän puheenjohtaja.

Alueen kartta taidekohteineen löytyy kaupungin verkkosivulta. Porvoon Länsirannan uuden taidereittiesitteen voi myös noutaa Taidetehtaan infosta, Läntinen Aleksanterinkatu 1.

Uusimmat taidehankinnat on rahoitettu FH Invest Oy:n ja YIT Rakennus Oy:n Porvoon kaupungin tontinluovutuksen myötä syntyneestä taidevelvoitteesta osana Porvoon Länsirannan taideohjelman toteuttamista. 

Taideteosten määrä kasvaa vielä lähivuosina

Taidetta hankitaan vielä lähivuosina lisää. Luonnosehdotuksia jokirannan moniosaiseen teoskokonaisuuteen on tilattu Anne Meskanen-Barmanilta, Antti Immoselta ja Noora Schroderukselta. Ehdotuksista yksi teos tullaan valitsemaan toteutettavaksi.

Lisäksi Jokirantaan on tilattu ääniteos yhteistyössä Kamariorkesteri Avanti!:n kanssa. Teokset valmistuvat ensi vuonna.

 Lue lisää Taideohjelmasta: