Siirry sisältöön

Tutustu Suomen kansallisten kaupunkipuistojen kohteisiin verkossa

Porvoon kaupunki / Kansalliset kaupunkipuistot tiedottaa:

Suomen kansallisten kaupunkipuistojen yhteiset verkkosivut on julkaistu osoitteessa kansallisetkaupunkipuistot.fi

Kansalliset kaupunkipuistot punovat yhteen suomalaisen kaupunkielämän, -kulttuurin ja luonnon parhaat palat. Olipa kiinnostuksen kohteena urbaanit tapahtumat, arkkitehtuuri, historia tai puistokulttuuri, ulkoilu, luonto tai vaikkapa puistoissa oleva taide, kansalliset kaupunkipuistot tarjoavat tätä kaikkea. Kansallisia kaupunkipuistoja on tällä hetkellä yhdeksän: Forssa, Hanko, Heinola, Hämeenlinna, Kotka, Kuopio, Pori, Porvoo ja Turku.

Kansallisten kaupunkipuistojen verkostossa statuksen saaneet kaupungit täydentävät toisiaan. Jokaisella kaupungilla ja kaupunkipuistolla on oma erityinen merkityksensä yhteisessä kokonaisuudessa. Näistä muodostuu tähtikaupunkien verkosto ja kaupunkipuistojen helminauha. Kansallisiin kaupunkipuistoihin on helppo tulla, ne ovat kaikkien käytössä 24 tuntia vuorokaudessa, 365 päivää vuodessa.

Nyt avatuilta yhteisiltä verkkosivuilta löytyvät parhaat palat kaupunkipuistojen merkittävimmistä nähtävyyksistä, käyntikohteista ja puistoista sekä linkkejä kaupunkien verkkopalveluissa oleviin sisältöihin. Sivujen avulla voi tutustua kuhunkin yksittäiseen kaupunkiin tai teemoittain eri aihealueisiin, jotka kaupunkipuistoja yhdistävät. Sivusto elää ja muuttuu ja tarinoita lisätään matkan varrella. Erilaisia artikkeleita, tarinoita ja luettavaa löytyy kuitenkin jo reilun sadan sivun verran.

Astu sisään kansallisten kaupunkipuistojen tarinoihin osoitteessa: kansallisetkaupunkipuistot.fi

Sivusto toimii parhaiten Crome, Firefox, Safari tai Edge selaimilla (EI Internet Explorerilla) ja mobiililaitteilla.

Taustaa

Kansallisia kaupunkipuistoja on tällä hetkellä yhdeksän: Hämeenlinna (perustettu v. 2001), Pori (2002), Heinola (2002), Hanko (2008), Porvoo (2010), Turku (2013), Kotka (2014), Forssa (2015) ja Kuopio (2017). Usea kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia kaupunkipuiston perustamiseksi.

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitsevien arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden muodostama laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen kaupunki on sitoutunut. Kansalliset kaupunkipuistot ovat kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista. Hakemuksen puiston perustamiseksi tekee kaupunki ja perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Kansallisten kaupunkipuistojen tunnistamisessa ja arvioinnissa ympäristöministeriössä käytetään yhtenäisiä kriteerejä, jotka takaavat kaupungeille tasapuolisen kohtelun ja kaupunkipuistojen valtakunnallisen tason säilymisen. Kriteerit koskevat puistoksi esitettävän alueen sisältöä, laajuutta ja eheyttä, ekologisuutta ja jatkuvuutta sekä kaupunkikeskeisyyttä.

Kokonaisuutta hoidetaan ja kehitetään sen luonnon- ja kulttuuriperinnön arvoja vaalien ja vahvistaen. Tavoitteiden saavuttamiseksi kaupunki laatii hoito- ja käyttösuunnitelman, jonka ympäristöministeriö hyväksyy. Suunnitelma on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen asiakirja.