Siirry sisältöön

Väistämisvelvollisuusmuutoksia Hamarintiellä ja Adlercreutzinkadulla

Väistämisvelvollisuudet muuttuvat syksyllä 2020 Hamarintiellä Hamarin SEO:n ja Trappaksentien välisellä osuudella sekä Adlercreutzinkadulla Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välisellä osuudella.

Väistämisvelvollisuudet muuttuvat syksyllä 2020 Hamarintiellä Hamarin SEO:n ja Trappaksentien välisellä osuudella sekä Adlercreutzinkadulla Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välisellä osuudella.

Hamarintiellä Tukkipojantien, Talkootien, Höylääjäntien, Taavintien ja Leipurinmäen risteykset muutetaan tasa-arvoisiksi. Muutoksella tavoitellaan Hamarintietä käyttävän liikenteen nopeuksien rauhoittamista. Trappaksentien väistämisvelvollisuusjärjestelyt säilyvät toistaiseksi ennallaan.

Hamarintiellä nopeusrajoitus on 20 km/t johtuen Hamarintien pienipiirteisyydestä sekä heikoista risteysnäkemistä. Hamarintiellä kävellen ja pyörällä liikkuvat käyttävät samaa ajorataa moottoriajoneuvojen kanssa, joten matalan nopeustason noudattaminen on erityisen tärkeää. Sen lisäksi, että risteykset muutetaan tasa-arvoisiksi, Hamarintielle on lisätty nopeusrajoituksen tiemerkintöjä ja paikalle on väliaikaisesti tuotu siirrettävä nopeusnäyttö muistuttamaan nopeusrajoituksesta.

Hamarintien toimet lähtivät liikkeelle aktiivisten asukkaiden yhteydenotoista. Pyrkimyksenä on pehmein keinoin muistuttaa Hamarintielle sopivasta nopeustasosta, jotta liikkuminen olisi kaikilla kulkumuodoilla turvallista, perustelee liikenneinsinööri Antti Rahiala Porvoon kaupungilta.

Koulureittien turvallisuus etusijalla

Adlercreutzinkadulla väistämisvelvollisuuksia muutetaan Mannerheiminkadun ja Aleksanterinkadun välisellä osuudella, kun Tulliportinkatu, Urheilukatu ja Veegankatu asetetaan väistämisvelvollisiksi suhteessa Adlercreutzinkatuun. Muutoksilla pyritään erityisesti parantamaan Adlercreutzinkadun pyöräteitä ja jalkakäytäviä käyttävien koululaisten turvallisuutta. 

Väistämisvelvollisuusmuutoksilla priorisoidaan erityisesti koululaisten turvallisuutta. Kun sivukaduille on osoitettu väistämisvelvollisuus, moottoriajoneuvot ovat suojatien tai pyörätien jatkeen kohdalla aina väistämisvelvollisia, kertoo Rahiala.

Tulliportinkadun ja Veegankadun risteyksiin idän suunnasta tultaessa asetetaan kärkikolmiot. Tulliportinkadun sekä Urheilukadun risteyksiin asetetaan stop-merkit tultaessa lännen suunnasta kohti Adlercreutzinkatua. Erityisesti lännen suunnasta Adlercreutzinkatua lähestyttäessä näkemät risteyksissä ovat paikoin erittäin huonot. 

Stop-merkkien käyttöä on lisätty risteyksissä, joissa on erityisen huonot risteysnäkemät. Jos turvallinen saapuminen väistämisvelvollisesta suunnasta risteysalueelle vaatii heikkojen näkemien vuoksi ajoneuvon pysäyttämisen, luonnollisesti myös liikenteen ohjauksella viestitään siitä, kertoo Rahiala.

Kaikkien edellä mainittujen väistämisvelvollisuutta osoittavien merkkien yhteyteen asetetaan myös kaksisuuntaisesta pyörätiestä muistuttavat lisäkilvet uuden, kesäkuussa 2020 voimaan astuneen tieliikennelain mukaisesti. Adlercreutzinkadulla väistämisvelvollisuuksia voidaan tarvittaessa korostaa tiemerkintöjen sekä värillisen kivisirotepinnoitteen avulla. 

Lisätietoja:
liikenneinsinööri Antti Rahiala
040 193 1426
antti.rahiala@porvoo.fi