Siirry sisältöön

Yli 125 tonnia jätettä talteen ja hyödyksi kiertävillä keräyksillä

Rosk'n Roll Oy tiedottaa 26.10.2020

Rosk’n Roll Oy tiedottaa 26.10.2020

Länsi- ja Itä-Uudenmaan asukkaat löysivät poikkeuksellisesti syksyllä järjestetyn vaarallisen jätteen ja metalliromun kiertävän keräyksen hyvin. Vaarallista jätettä tuotiin tämän vuoden keräyskierroksille yhteensä 35 300 kg ja metalliromua 90 200 kg.

Paikallinen jätehuoltoyhtiö Rosk’n Roll on järjestänyt kiertäviä jätekeräyksiä keväisin ja kesäisin jo vuosien ajan. Tänä vuonna kevään keräys jouduttiin koronaepidemian vuoksi perumaan, mutta se korvattiin syyskeräyksellä. Kesän keräyskierrokset järjestettiin normaalisti.

– Kevään ja kesän keräyksemme ovat monelle alueemme asukkaalle ja mökkiläiselle jo hyvin tuttuja ja niitä osataan odottaa. Syksyn kierroksen osalta meillä tai asiakkailla ei kuitenkaan ollut kokemuksia. Etukäteen tietysti vähän mietitytti, että kuinka hyvin syyskeräys löydetään. Ihan totuttuihin kevään ja kesän keräysmääriin ei syksyllä päästy, mutta niin paljon vaarallista jätettä ja metalliromua keräyksiin kuitenkin tuotiin, että olemme tyytyväisiä näihin korvaaviin kierroksiin, toteaa Rosk’n Rollin palvelu- ja kehitysjohtaja Marko Printz.

Länsi-Uudellamaalla kiertävät jätekeräykset järjestettiin kahdeksan kunnan alueella 6.–22.7. ja 31.8.–21.9. Vaarallista jätettä kierroksilta otettiin kyytiin yhteensä noin 20 800 kg ja metalliromua noin 28 200 kg.

Itä-Uudenmaan kesäkierros toteutettiin saariston lauttakeräyksenä 6.–23.7. ja syyskierros viiden kunnan alueella 21.9.–3.10. Vaarallista jätettä kerättiin Itä-Uudenmaan pysähdyksiltä yhteensä noin 14 500 kg ja metalliromua noin 62 000 kg.

Jätekeräykset toteutetaan ympäristöhyödyt ja asukkaiden tarpeet edellä

Sekä vaarallista jätettä että metalliromua, kuten myös monia muita jätelajeja, otetaan jäteasemilla jatkuvasti vastaan maksutta. Kiertävien keräysten jätelajeiksi vaaralliset jätteet ja metalli ovat valikoituneet niiden kierrätyshyötyjen vuoksi.

– Vaarallinen jäte on ensisijaisen tärkeää saada pois kodeista ja pihapiireistä lojumasta, sillä ympäristöön tai ihmiskosketukseen joutuessaan pienikin määrä vaarallista jätettä aiheuttaa haittoja ja jopa vaaroja, Printz muistuttaa.

– Metalli puolestaan on erinomaista materiaalia kierrätykseen, sillä sitä voidaan käyttää uusina metallituotteina lukemattomia kertoja uudelleen. Toisaalta metalliromua tuntuu myös kertyvän ihmisillä paljon nurkkiin, joten asiakkailla on vuosi vuodesta tarve päästä siitä helposti eroon, Printz jatkaa.

Ensi vuoden kiertäviä jätekeräyksiä suunnitellaan Rosk’n Rollissa parhaillaan. Aikatauluihin on tulossa asiakaspalautteiden perusteella joitakin muutoksia, mutta perinteisen kaavan mukaan Otto ja Romulus -autojen on tarkoitus lähteä kiertämään taas keväällä 2021.