Galleria Vanha Kappalaisentalo

Lucie Kohler ja Saara Piispa

Sour Jungle, Hybrid Hands
1.-24.10.2021

Avoinna ti-su klo 10-16.
Taiteilijatapaaminen perjantaina 1.10. klo 15-17.

Galleria Vanhalla Kappalaisentalolla nähdään lokakuussa sveitsiläisen Lucie Kohlerin ja porvoolaisen Saara Piispan näyttely Sour Jungle, Hybrid Hands. Näyttely tarkastelee elämän monimuotoisuutta ja ihmiseen kytkeytyviä luonnon ilmiöitä, joissa ei-inhimillinen näyttäytyy ystävänä ja kaiken olevan olemassaolon mahdollistajana.

Lucie Kohler ja Saara Piispa kertovat tarinoita maailmoista, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin omamme, ja pohtivat huomaamattomia elämänmuotoja ja niiden merkitystä ihmisen ja biosfäärin olemassaololle. Kohlerin puuväripiirustukset ja keramiikkaveistokset sekä Piispan öljy- ja akryylimaalaukset muodostavat galleriaan oman todellisuuden, jossa eläimet, ihmiset, kasvit ja mikrobit elävät yhdessä, muodostavat hybridejä, muuttavat muotoaan selviytyäkseen, ja sekoittuvat keskenään. Myös inhimillinen puuttuminen ja jälkien jättäminen liittyvät teosten syntyyn.

Taiteilijat keksivät myös omiaan täydentääkseen luonnon loputtoman ilahduttavia ilmenemismuotoja: taruolentoja, ihmiseläimiä, esteettisiä̈ mikrobeja, ja kysyvät, miten laaja on meihin kosketuksissa oleva elämän kirjo? Mitä meistä voi tulla? Mikä eliö kasvaa päälaellasi? Voiko ihmis-pöllö hoitaa puutarhaa tai voitko nähdä itsesi kyyhkysenä? Voiko solua koskettaa? Voiko ihminen olla vain ihminen, jos sen sisällä on kilo bakteereja?

Lucie Kohlerin teoksissa toistuvat visuaaliset viittaukset eri aikakausiin ja tyylisuuntiin, kuten nykytaiteeseen, keskiajan taiteeseen, flaamilaiseen maalaukseen ja sosiaaliseen mediaan. Teosten voimakkaan figuratiivinen estetiikka ja värikynien käyttäminen viittaavat lapsuuden maailmaan ja naivistiseen taiteeseen. Mutta vaikka Kohlerin kuvien kieli verhoutuu värikylläisyyteen ja lapsekkaaseen muotoon, on teosten taustalla ajankohtaisia kysymyksiä, jotka koskettavat luonnon ja kulttuurin vastakkainasettelua.

”Piirustuksissani tutkin kysymyksiä luonnosta, kulttuurista, evoluutiosta, katastrofeista, tuhosta ja muodonmuutoksista, ja pohdin rajanvetoa villin ja sivistyneen välillä. Käyttäytyvätkö eläimet kuin ihmiset? Voiko ihminen muuttaa muotoaan kasviksi, ja ollakin jonkinlainen lemmenmarja tai peruna? Jääkö vahvin sittenkään eloon? Mitä on olla sivistynyt, civilized?”

Saara Piispan maalauksissa aistien tavoittamaton todellisuus on muutoksessa, itiöt liikkuvat ilmavirran mukana ja levä yhteyttää symbioottisilla soluillaan, kurkut kelluvat painottomassa tilassa ja vastakorjatut vihannekset mätänevät.

”Minua kiehtoo elämän silmänräpäyksellisyys, ihmisen sisään kätketyt tilat, tunteet ja lämpimät nesteet, toisiaan kurkottelevat pieneliöt, limittyvät rihmastot, hajoaminen ja putoaminen. Teokset rakentuvat hiljalleen – usein kuukausien tai vuosien ajan - maalausprosessin myötä näistä ja muista visuaalisista alkupalikoista.

Ja miten voisin maalatessani olla ajattelematta ikiroudan sulaessa heräileviä tuhatvuotisia bakteereja? Tai ihmisten raajoja, luita, muovisia varvastossuja, jotka etsivät maaperää näkymättömien maailmojen sisältä.”

Lucie Kohler (s. 1985) ja Saara Piispa (s. 1985) tutustuivat opiskellessaan vuonna 2006 Genevessä L’École Supérieure des Beaux-Arts’n maalauksen ja piirustuksen osastolla, ja ovat siitä asti jatkaneet ajatustenvaihtoa mm. taiteesta, kissoista, kasvimaanhoidosta, säilönnästä, rakkaudesta ja siitä, miten villapaita neulotaan yöllä. Galleria Vanhalla Kappalaisentalolla nähtävä yhteinen näyttely on pitkäaikaisen ystävyyden juhla, ja taiteilijat iloitsevat saadessaan teoksensa jälleen samoihin huoneisiin.


Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat tietoa Galleria Vanhan Kappalaisentalon ja Porvoon Taidehallin näyttelyistä > Tilaa uutiskirje lähettämällä viesti osoitteeseen: kulttuuri@porvoo.fi