Siirry sisältöön

Linnankosken lukion tarina

Porvoon suomalainen yhteiskoulu 

Linnankosken lukion taival alkaa vuodesta 1895, jolloin Uusimaa-lehden päätoimittaja Vihtori Peltonen, kirjailijanimeltään Johannes Linnankoski, esitti aloitteen suomenkielisen yhteiskoulun rakentamisesta Porvooseen. Ideaan suhtauduttiin heti myönteisesti, ja jo saman vuoden 1895 syksynä Porvoon suomalainen yhteiskoulu perustettiin ja se aloitti toimintansa. Koulun johtajaksi valittiin Fanny Bergroth, ja ensimmäinen koulurakennus sijaitsi Kirkkokadulla. Opiskelijoiksi otettiin sekä poikia että tyttöjä, mikä tuohon aikaan ei ollut vielä kovin yleistä. Ensimmäiset ylioppilaskokelaat saivat päästötodistuksensa keväällä vuonna 1903. 

Porvoon yhteislyseon alkutaival 

Koulumme muuttui yksityiskoulusta 1920- ja 1930-luvuilla valtion omistamaksi oppilaitokseksi, ja vuonna 1932 koulu aloitti toimintansa Porvoon yhteislyseona. Sodan alettua vuonna 1939 ja sen aikana Sodan osa luokista siirtyi opiskelemaan muun muassa Kerkkooseen. Koulurakennus selvisi Porvoon pommituksissa kohtalaisin vaurioin, mutta koulun entisiä ja nykyisiä opiskelijoita menehtyi rintamalla. Sota vaikutti koulunkäyntiin myös siten, että vuosina 1940 ja 1942 ei järjestetty ylioppilaskirjoituksia. 

Yhteislyseosta Linnankosken lukioksi 

1950-luvulla koulutyötä jatkettiin sodan jälkeisissä oloissa, jotka koulurakennuksessa olivat kovin vaatimattomat, ja esimerkiksi talviaikaan uuneilla lämmitettävissä luokkahuoneissa saattoi olla vain muutama lämpöaste. Joulukuinen yö vuonna 1950 oli koulunkäynnin kannalta dramaattinen, sillä tuolloin koulun sisätiloissa syttyi tulipalo, joka tuhosi vanhan koulurakennuksen lähes totaalisesti. Keväällä vuonna 1953 otettiin käyttöön entisen koulurakennuksen paikalle rakennettu uusi koulutalo. 

Porvooseen kohdistui voimakas muuttoliike erityisesti 1960-luvulla. Uusi lukio aloitti toimintansa lukuvuonna 1975–1976 ja sai maineikkaan perustajansa mukaisesti nimekseen Linnankosken lukio. Nykyinen 2000-luvun moderni lukiomme kantaa mukanaan värikästä historiaansa, niin koulutyön arjessa kuin juhlahetkissäkin. Kun vuosittain lokakuussa vietämme lukiossamme Linnankoski-päivää, menneisyys ja nykyhetki kietoutuvat hienolla tavalla yhteen perinteitä kunnioittaen.   

Lähteenä: 

Lauri Tuomi (toim.): Porvoon Yhteislyseo ja Linnankosken lukio 125 + 1 vuotta. – Ajankuvia ja muistoja rehtorikausittain. 2021. Linnankosken lukion ja Porvoon Yhteislyseon seniorit ja alumnit ry. 

Historiikki on myytävänä sekä painettuna että e-kirjana. Katso tilausohjeet: http://www.linnankoskenseniorit.net/ajankohtaista/historiikin-ennakkotilaus/