Siirry sisältöön

Sanoja, tarinoita, liikettä, loruja
– kevään kirjastotaiteilija tuo sanataidetta kirjastoon

Kevään kirjastotaiteilija on porvoolainen sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja, tarinankertoja ja draamataiteen opettaja Mari Anttonen. Hän järjestää sanoihin, tarinoihin, kerrontaan ja kirjallisuuteen liittyvää ohjelmaa lapsille, nuorille, aikuisille ja perheille helmikuusta toukokuuhun.

Työpajoissa tutkitaan erilaisia tapoja nauttia sanoista ja tarinoista. Tervetuloa tutustumaan, syventymään tai heittäytymään sanataiteen maailmaan sinulle sopivalla tavalla! Sanataidetyöpajoihin voi osallistua suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Kirjastotaiteilija Mari Anttonen.

Kevään ohjelmassa ainakin seuraavaa:

Lorutusta, satuhierontaa

To 2.3., 9.3., 16.3., 23.3., 30.3.

Klo 10-10.30 pääkirjaston lastenkirjaston perhekahvila 

Koululaisten avoimet tarina-iltapäivät

Keskiviikkoisin klo 14-16, pääkirjaston lastenkirjasto
15.3. alkaen toukokuun loppuun asti lukuun ottamatta 19.4. ja 17.5.

Mari kohtaa lapsia kirjastossa ja heittäytyy heidän kanssaan sanojen vietäväksi. Mukaan voi tulla vain hetkeksi tai koko ajaksi, joka keskiviikko tai vain kerran kuukaudessa.

Nuorten avoimet sanataide-iltapäivät

Avoimissa työpajoissa lähestytään sanoja, tarinoita ja kirjoittamista uteliaasti ihmetellen ja erilaisia menetelmiä kokeillen.

Työpajat kokoontuvat pääkirjaston nuortenkirjastossa maanataisin klo 16-18.

Ma 13.3. Luovuus ja mielikuvitus

Ma 27.3. Luonto ja ilmasto

Ma 24.4. Oma voima ja unelmat

Aikuisten kirjoittamis- ja kirjallisuusillat

Iltojen aikana syvennytään eri teemoihin kirjallisuuden ja kirjoittamisen avulla. Työpajat ovat maanantaisin pääkirjastossa klo 17.30-19.

Ma 6.3. Luovuus ja mielikuvitus

Ma 20.3. Toivo ja merkityksellisyys

Ma 3.4. Perhesuhteet

Ma 17.4. Irtipäästäminen ja luopuminen

Ma 8.5. Pysähtymisen taito

22.5. Luonto ja ilmasto

Nuorten sanataide-iltapäiviä Gammelbackan kirjastossa

Huhti- ja toukokuussa, aikataulut tarkentuvat myöhemmin.

Sanataide-ohjelmaa kirjastoautossa

Aikataulut tarkentuvat kevään kuluessa.

Ystävänpäivän runot

Ti 14.2. Pääkirjaston lavan edustalla syvennytään ystävyyttä käsitteleviin runoihin ja teksteihin. Tule etsimään inspiraatiota oman ystävä-runon kirjoittamiseen klo 14-17 välillä hetkeksi tai pidemmäksikin ajaksi.

Lausuntaesityksiä

Ti 28.2. Kalevalaa lausuttuna ja kerrottuna, klo 10-11 ja 13-14 pääkirjaston lava
Ke 8.3. Naisten äänet, naiskirjailijoiden tekstejä luettuna ja lausuttuna, klo 10-11 ja 13-14 pääkirjaston lava

Kaikki esitykset ovat vuorovaikutteisia. Tapahtuman aikana keskustellaan teksteistä, ja voit myös itse lukea ja lausua. Paikalle voi myös tulla pelkästään kuuntelemaan.

Hyvinvointia sanataiteesta kaiken ikäisille

Kirjastotaiteilijana Mari Anttonen haluaa edistää ihmisten hyvinvointia sanoja, kirjallisuutta ja kirjoittamista hyödyntäen. Viime vuodet ovat olleet maailmanlaajuisesti raskaita, ja nyt on aika keskittyä voimavaroihin.

– Sanoista on moneksi. Ne voivat hoivata, luoda yhteyttä ja kannatella. Sanoista voi ammentaa iloa, lohtua tai ymmärrystä. Sanat lisäävät itsetuntemusta ja syventävät vuorovaikutusta. Sanataide myös vahvistaa ihmisten mahdollisuuksia tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, Anttonen sanoo.

Kevään ohjelmassa huomioidaan eri ikäiset porvoolaiset sylivauvasta senioreihin. Työpajoihin tullessa ei tarvitse osata mitään. Tärkeintä on utelias asenne ja avoin mieli sekä halu kokeilla.

Sanataide tukee lapsen kehitystä ja luo osallisuutta

Lasten ja nuorten tuominen sanojen, tarinoiden ja kirjallisuuden maailmaan on Anttoselle sydämen asia. Lukemisen ja kirjallisuuden merkityksestä lapsen kehitykselle on vahvaa tutkimusnäyttöä.

– Sanataidetyöpajoissa vahvistetaan lapsen ilmaisukykyä ja luovuutta. Mitä enemmän meillä on sanoja käytössämme, sitä paremmin pystymme sanoittamaan tunteitamme, ajatuksiamme ja näkemyksiämme maailmasta, Anttonen sanoo.

Sama pätee tietysti aikuisiinkin. Tarinat ovat ikkunoita maailmaan, ja sanavarastomme, ymmärryksemme sekä maailmankuvamme kehittyvät koko elämän ajan.

Lukeminen ja tarinoiden kuuntelu vahvistavat lasten tunneälyä, myötäelämisen kykyä ja sosiaalisia taitoja sekä parantavat keskittymiskykyä ja muistia. Tarinoiden lukeminen yhdessä lisää osallisuuden kokemusta ja vähentää syrjäytymisriskiä. Kertomusten avulla voi käsitellä turvallisesti hämmentäviä asioita ja tunteita.

– Jo vauva nauttii sanojen rytmistä ja vanhemman äänen läsnäolosta. Tarinoiden äärellä rauhoitutaan yhdessä. Se luo yhteenkuuluvuutta ja turvaa ihmisten välille, Anttonen korostaa.

Haaveena pysyvä mahdollisuus sanataiteen harrastamiseen Porvoossa

Kirjastotaiteilua – kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen on Etelä-Suomen aluehallintaviraston rahoittama hanke, jonka avulla luodaan porvoolaisille uusia kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksia pää- ja lähikirjastoissa. Syksyn kirjastotaiteilijana työskenteli mediataitelija Fanni Maliniemi, ja nyt on sanataiteen vuoro.

– Porvoossa ei ole vakiintunutta tilaa sanataiteen harrastamiselle, ja kirjasto on luonteva paikka tähän. Osana hanketta kartoitamme kiinnostusta sanataiteen harrastamiseen Porvoossa ja pohjustamme harrastamismahdollisuuksia myös jatkossa, sanoo kirjastopalveluiden päällikkö Malin Hollmén.