Siirry sisältöön

Stig Jansson ja Minna Lehväslaiho
3.1.-27.3.2022
Johanna-koti & Toukovuoren palvelukoti

Porvoon Johanna-kodin ja Toukovuoren palvelukodin seinille nousee tammi-maaliskuun ajaksi iloa ja riemua.

Olemme kaksi porvoolaista kuvittajaa ja naivistitaiteilijaa. Maalaustemme aiheet vaihtelevat veijarimaisista oivalluksista ja humoristisella otteella tehdystä yhteiskuntakritiikkistä satujen maailmoihin.

Maalaamme pilke silmäkulmassa ja haluamme saada katsojan ajatukset liikkeelle teostemme avulla, joten katsothan maalauksiamme lasten kirkkailla silmillä?

Stig Jansson on pitkän linjan taiteilija ja kuvittaja. Stig toimi mainostoimiston graafikkona yli neljän vuosikymmenen ajan, ja on pitänyt työn ohella näyttelyitä 70-luvulta lähtien. Stig on päätynyt monen mestarillisesti hallitsemansa taidesuunnan jälkeen naivismin luomisiloon. Hän tuntee luomistyössään vetoa Magritten maailmaan päin, jolloin maalauksiin löytyy huumorin avulla mahdollisuuksia sekä itsetutkisteluun että yhteiskuntakritiikkiin. Stig on julkaissut postikortteja ja kuvittanut Porvooseen sijoittuvan lastenkirjan.

Minna Lehväslaiho on postikorttikuvituksiin erikoistunut naivistitaiteilija, joka on nimitetty kahteen kertaan Vuoden postikorttitaiteilijaksi. Minna on kuvittanut mm. UNICEFin joulukortteja, Joulupukin virallista postia Japaniin ja uusimpana projektina kevään postimerkkejä Suomen Postille. Näyttelyissä on esillä sekä kortteja että orginaaleja kuvituksia ja maalauksia.

Naivismi on iloista taidetta, jossa huumori on tärkeää, ja jossa käytetään kilttiä ironiaa. Maalauksissa on tarkoituksella vääriä suhteita ja perspektiivejä — eli lapsellisia piirteitä — koristeellisuutta ja kirkkaita värejä. Saamme niiden avulla tuotua esille elämälle kuuluvan tunteiden laajan skaalan. Jos maalauksemme ja korttimme saa aikaan hyväntahtoisen hymyn, olemme onnistuneet koskettamaan katsojaa.

Tiedustelut: stig.arne.jansson@gmail.com, +358 40 582 7177.
minna.lehvaslaiho@gmail.com, +358 45 662 2200.