Hoppa till innehåll

Stig Jansson och Minna Lehväslaiho
3.1.-27.3.2022
Johannahemmet & Majbergets servicehem

På väggarna i Johannahemmet och Majbergets servicehem i Borgå syns glädje och fröjd i januari-mars.

Vi är två illustratörer och naivistkonstnärer från Borgå. Motiven för våra målningar varierar från spjuveraktiga insikter och humoristisk samhällskritik till sagornas värld.

Vi målar med glimten i ögat och med våra verk vill vi sätta igång tankar hos betraktaren, så du tittar väl på våra målningar med ett barns klara ögon?

Stig Jansson har en lång karriär som konstnär och illustratör. Stig arbetade som grafiker i en reklambyrå över fyrtio år, och har vid sidan av arbetet haft utställningar sedan 1970-talet. Efter många konstriktningar som han har bemästrat utmärkt har han stannat för naivismens skaparglädje. I sitt skapande känner han en dragning till Magrittes värld, då det i målningarna med hjälp av humor finns möjligheter till både självrannsakan och samhällskritik. Stig har gett ut postkort och illustrerat en barnbok förlagd till Borgå.

Minna Lehväslaiho är en naivistkonstnär specialiserad på postkortsillustrering, och har blivit utsedd till årets postkortskonstnär två gånger. Minna har illustrerat bland annat UNICEF:s julkort, julgubbens officiella post till Japan och som sitt nyaste projekt vårens frimärken för posten i Finland. På utställningarna visas både kort och illustrationer och målningar i original.

Naivism är glad konst, där humorn är viktig och där det används snäll ironi. I målningarna finns med avsikt felaktiga proportioner och perspektiv – alltså barnsliga drag – och de är dekorativa och färggranna. Med konsten kan vi visa den omfattande skalan av känslor som hör till livet. Om våra målningar och kort kan locka fram ett välmenande leende, har vi lyckats beröra betraktaren.

Förfrågningar: stig.arne.jansson@gmail.com, +358 40 582 7177.
minna.lehvaslaiho@gmail.com, +358 45 662 2200.