Siirry sisältöön

Porvoon ensimmäinen kirjastotaiteilija toi paljon iloa ja osallisuutta

Porvoon pääkirjastossa vietetään Maaginen puutarha -teoksen päätösjuhlaa torstaina 29.1. klo 12-18. Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi on tavattavissa teoksen äärellä. Gammelbackan kirjastossa on myös esillä koululaisten animaatioteoksia 26.-30.1. kirjaston aukioloaikojen puitteissa.

Porvoon pääkirjaston aulaan ilmestyi lokakuussa videoteos Maaginen puutarha. Se on täydentynyt kolmen kuukauden ajan: kirjaston asiakkaat ovat jättäneet piirustuksia ja tekstejä, jotka mediataiteilija Maliniemi on lisännyt teokseensa.

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi.
Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi

– Piirustusten määrä on ylittänyt kaikki odotukset. Niitä on tullut niin paljon, etten aivan kaikkea ole pystynyt saamaan teokseen mukaan, Maliniemi kertoo.

Asiakkaiden piirustukset ovat olleet tarkkaan mietittyjä. Esimerkiksi Suomenkylästä useaan kertaan teosta täydentämään ja katsomaan tulleet Jerry Ikonen, 9, ja Joanne Ikonen, 7, ovat piirtäneet keijuja, perhosia, pensaita, suihkulähteitä ja tarunomaisia olentoja.

– Teos on niin suuri, että tuntuu kuin olisimme sen sisällä. Sehän on oikeastaan kaikkien osallistujien yhteinen teos, ihastelee Joanne.

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi, Jerry ja Joanne Ikonen.
Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi, Jerry ja Joanne Ikonen

Mahdollisuus osallistua omilla piirustuksilla on ilahduttanut kirjaston asiakkaita. Maliniemi on myös ollut säännöllisesti kirjastossa tavattavissa.

Jerry Ikonen on käynyt animaatiokerhoa, joten mahdollisuus keskustella mediataiteilijan kanssa tarjosi myös tilaisuuden oppia uutta. Hän sai Maliniemeltä esimerkiksi vinkkejä uusista ohjelmista. Maliniemi on käyttänyt Maaginen puutarha -teoksessa 3D-animaatiotekniikkaa.

Tärkeitä kohtaamisia

Maliniemelle taiteen tekemisessä kiinnostavinta on luoda tilallisia illuusioita sekä lisätä arjen iloa ja ihmetystä. Hän tekee videoteoksia tiettyä tilaa varten. Maliniemi on koulutukseltaan kuvataiteilija ja animaatio-ohjaaja.

– Kuvataiteilijan mahdollisuus työllistyä kaupungille on harvinaista, mutta erittäin tervetullutta. Tarinat ovat olleet minulle aina rakkaita, joten kirjasto työskentely-ympäristönä on ollut mieluisa, Maliniemi sanoo.

Kirjastotaiteilijana Maliniemi on pitänyt työpajoja perheille, lapsille ja koululaisille. Yksi kirjastotaiteilija-pestin paras osuus on ollut mahdollisuus tavata monenlaisia ihmisiä.

Esimerkiksi Pääskytien koulun 7.-luokkalaiset heittäytyivät innolla tekemiseen työpajassa. He tekivät lyhyitä animaatioita vuoden 2023 unelmistaan kuten rauhasta, rakkaudesta ja rikkaudesta. Samalla nuoret saivat kuulla kuvataiteilijan urapolusta.

– Toivon antaneeni joillekin nuorille uusia taitoja ja ennen kaikkea innostusta ja kipinää jatkaa omaa tekemistään, Maliniemi sanoo.

Onnistunut hanke

Kirjastotaiteilua – kirjastosta kulttuurieväitä osallisuuteen on Etelä-Suomen aluehallintoviraston rahoittama hanke. Tavoitteena on luoda porvoolaisille uusia taiteeseen ja kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksia pää- ja lähikirjastojen tiloja hyödyntämällä.

– Kirjasto on matalan kynnyksen tila, jonne on helppo tulla. Taide ja kulttuuri lisäävät hyvinvointia valtavasti. Mahdollisuus tehdä yhdessä antaa tärkeitä osallisuuden kokemuksia, hankkeen projektikoordinaattori Sanni Saarinen sanoo, ja iloitsee hankkeen hienosta alusta.

Hän muistuttaa kirjaston roolin olevan murroksessa. Lukutaidon edistäminen ja kokoelmien ylläpito on edelleen kirjastotyön ytimessä, mutta jo kirjastolaki määrittelee kirjastoille myös laajempia tehtäviä.

Niihin kuuluvat esimerkiksi asukkaiden kulttuuriin osallistumisen mahdollisuuksien vahvistaminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen.

– Kirjastotaide-hanke myös rikastaa kirjaston toimintaa ja houkuttelee uusia asiakasryhmiä. Tärkeää on kaupunkilaisia osallistava ja yhteisöllisyyttä luova vaikutus, Saarinen jatkaa.

Fanni Maliniemi työskentelee kirjastotaiteilijana tammikuun loppuun asti. Kevään kirjastotaiteilijaksi on valittu sanataideohjaaja, tarinankertoja ja draamataiteen opettaja Mari Anttonen, joka aloittaa helmikuussa.

Helmikuun aikatauluista tiedotetaan pian!

Animaatiotyöpajoja Gammelbackan kirjastossa tammikuussa!

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi pitää koko perheen animaatiotyöpajoja, joissa osallistujat tutustuvat animaation tekemiseen ja mahdollisuuksiin.

Työpajoissa luodaan yhteisöllisiä video- ja animaatioteoksia yllätyksellisiin paikkoihin kirjaston hyllyjen väliin tai ikkunoihin. Työpajoissa tehdyt animaatiot jäävät kirjastoon asiakkaiden nähtäviksi.

Maliniemi pitää koko perheen animaatiotyöpajoja Gammelbackan kirjastossa keskiviikkona 4.1. klo 12-16 ja torstaina 5.1. klo 10-14.

Työpajoihin voi tulla koko ajaksi tai vain hetkeksi.

Tiistaina 24.1. vietetään koululaisten yhteisöllisen animaation avajaisia klo 16-18 Gammelbackan kirjastossa. Tarjolla popcornia, limsaa ja iloista tunnelmaa!

Torstaina 26.1. Fanni Maliniemi on tavattavissa pääkirjastossa Maaginen puutarha -teoksen yhteydessä klo 12-18. Asiakkaat ovat saaneet jättää piirustuksia ja tekstejä yhteisölliseen animaatioon lokakuusta 2022 alkaen, ja teos on nyt valmis.

Fannin kanssa voi tulla keskustelemaan teoksesta ja tutustumaan, miten hän lisää elementtejä animaatioon. Piirustuksia on jätetty paljon ja ne ovat olleet tarkkaan mietittyjä.

Teos on nähtävillä tammikuun 2023 loppuun asti.

Syksyn kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi

Fanni Maliniemi luo pääkirjaston aulaan maagisen puutarhan animaation ja 3D-tekniikan avulla. Valoisa ja värikylläinen teos toivottaa jokaisen pääkirjastoon tulevan tervetulleeksi. Asiakkaat voivat myös osallistua teoksen luomiseen.

Kirjastotaiteilija Fanni Maliniemi.
Fanni Maliniemi

”Haluan luoda teoksella iloa, hämmästystä ja tilallisen illuusion kokemuksia”, sanoo Maliniemi.

Fanni Maliniemi jatkaa kirjastotaiteilijana vuoden 2023 tammikuun loppuun asti. Puutarha kasvaa ja muuttuu koko ajan. Kirjaston asiakkaat voivat jättää Maliniemelle piirustuksia ja tekstejä, jotka hän animoi osaksi teosta.

Fanni Maliniemi oli tavattavissa Maaginen puutarha -teoksen yhteydessä: 

  • Ti 15.11. klo 14-16 
  • To 17.11. klo 17-19 
  • Ti 22.11. klo 14-16 
  • Ti 29.11. klo 14-16 
  • To 8.12. klo 17-19 
  • Ti 13.12. klo 14-16 
  • To 15.12. klo 17-19 

Työpajoja asiakkaille ja kouluryhmille

Maliniemi pitää myös työpajoja, joissa osallistujat tutustuvat animaation tekemiseen ja mahdollisuuksiin. Työpajoissa luodaan yhteisöllisiä video- ja animaatioteoksia yllätyksellisiin paikkoihin kirjaston hyllyjen väliin tai ikkunoihin.

Työpajoissa tehdyt animaatiot jäävät kirjastoon asiakkaiden nähtäviksi. Maliniemi pitää koko perheen animaatiotyöpajoja halloweenin aikaan lauantaina 29.10., lastenkirjaston Painajaispuoti-viikolla torstaina 24.11. ja joulun alla lauantaina 10.12. kello 10-13. 

Tammikuun ensimmäisellä viikolla on kaksi koko perheen animaatiotyöpajaa Gammelbackan kirjastossa. Aikataulut tarkentuvat pian.

Työpajoja tarjotaan myös koulu- ja esikouluryhmille. Koululaisten työpajojen painopiste tulee olemaan Gammelbackan kirjastossa, ja ne lisäävät alueen nuorten mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen.

Halloween-työpajan satoa.
Kuva Halloween-animaatiopajan yhteisöllisestä teoksesta

Lisätiedot:

Sanni Saarinen

Kirjastonhoitaja, Tapahtumat ja näyttelyt