Siirry sisältöön

Aikansa supernaisen, Fredrika Runebergin syntymäpäivänä Runebergin kodissa monipuolista ohjelmaa

Runebergin koti juhlistaa kirjailija Fredrika Runebergin syntymäpäivää järjestämällä lauantaina 2.9. tapahtumapäivän, johon on vapaa pääsy.

Kuva Runebergin kodin salista.

Fredrika Runeberg oli Suomen ensimmäinen naistoimittaja ja varhaisimpia naiskirjailijoita maassamme. Hän kirjoitti usein naisten oikeuksien puolesta. Lisäksi Fredrika Runeberg tunnetaan leivontataidoistaan ja viherpeukalostaan, olihan hän pioneeri sisäkukkien kasvattamisessa Suomessa.
Runebergin kodin kasvit kaunokirjallisessa taideteoksessa

Runebergin kodissa elää edelleen Fredrika Runebergin kasvien jälkeläisiä. Kasvit ovat nähneet talossa sekä Runebergien aikaisen elämän että sen yli 140 vuotta kestäneen ajan museona. Osana valtakunnallista Aikamatkoja-hanketta Runebergin koti on kutsunut kirjailija Jenny Kangasvuon kirjoittamaan kasvien ajatuksia elämästään ja kokemastaan. Kaunokirjallinen taideteos ”Kasvimuotokuvia” nostaa historialliset kasvit toimijoiksi talon muiden asukkaiden joukkoon.

– Kaunokirjallisuuden voimin on mahdollisuus antaa ääni sellaiselle, mitä emme muutoin voi kuulla. Useasti olemme täällä museolla miettineet mitä kaikkea museon kasvit ovatkaan vuosisatojen aikana nähneet. Nyt pääsemme tutustumaan niiden ajatuksiin. Jenny Kangasvuon tekstit ovat eläväisiä ja koskettavaa luettavaa, Runebergin kodin museonhoitaja Laura Svärd kertoo.


Syntymäpäivänä kirjailija kertoo teoksestaan

Lauantaina 2.9. klo 14 kirjailija Jenny Kangasvuo tulee lukemaan tekstejään sekä kertomaan miltä tuntui sukeltaa kasvien ajatuksiin. Lisäksi Porvoon musiikkiopiston nuoria kanteleensoittajia esiintyy klo 14.30 alkaen. Muusikot esittävät paitsi klassista myös uutta musiikkia kanteleilla.

– Halusimme mukaan myös uutta musiikkia, sillä Fredrika Runeberg oli hyvin tulevaisuusorientoitunut eikä haikaillut menneen perään, Svärd kertoo.
Eräässä kirjeessään Fredrika Runeberg kirjoittaa ystävälleen: ”Minä sitten rakastan tätä uutta aikaa, nuorta ja edistyksellistä. – – Onhan ihana ajatella, että kaikki nämä ajatukset, jotka nyt orastavat, tulevaisuudessa versoavat ja kantavat hedelmää. Mitä siitä, jos minä silloin makaan haudassa enkä näe niitä, onhan tuhansia jotka iloitsevat kaikesta siitä hyvästä ja jalosta, joka silloin on ehtinyt kasvaa.”

Lauantaina 2.9. klo 10-16 vapaa pääsy Runebergin kotiin sekä Fredrikan puutarhaan. Jaossa rajallinen määrä Jenny Kangasvuon teosta ”Kasvimuotokuvia”.

Tapahtuman järjestää Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut.

Kasvimuotokuvia-teos on osa vuosina 2021–2023 toteutettavaa Aikamatkoja-hanketta. Hankkeen tavoitteena on suomalaisten taiteilijamuseoiden tunnettavuuden lisääminen ja niihin kohdistuvan kulttuurimatkailun edistäminen.