Siirry sisältöön

Ehdotus koulu- ja päiväkotiruokailun lisämäärärahan käyttämisestä

Kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan maanantaina 6. maaliskuuta toimenpiteitä, joilla parannetaan koulu- ja päiväkotiruoan laatua vuonna 2023. Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa lisämäärärahasta Porvoon koulujen ja päiväkotien ruokailuun.

Oppilaat ottamassa ruokaa koulun ruokalassa.

– Määrärahoilla voidaan muun muassa parantaa leipävalikoimaa, monipuolistaa salaattipöytää, tarjota kalaa makkaran sijaan, lisätä toinen pääruokavaihtoehto kasvisruokapäiviin ja lisätä leikkeleitä tai juustoja keittopäiviin, toimitusjohtaja Leila Korhonen Porvoon ateria- ja siivouspalveluista kertoo.

– Lisäksi ehdotamme jälkiruokapäivää kerran kuudessa viikossa ja Porvoon padan tarjoilua pääsiäisenä ja itsenäisyyspäivänä. Myös luomumaito voidaan palauttaa ruokailuun.

On arvioitu, että noin 780 000 euroa riittää kattamaan nämä muutokset koko vuoden ajalle, kun ruoan määrärahaa nostetaan 0,5 eurolla annosta kohden valtuuston päätöksen mukaisesti. Mikäli kustannukset ovat suuremmat, on käytettävissä myös loput valtuuston vuoden 2023 talousarvioon varaamasta miljoonan euron lisämäärärahasta. 

Oppilaiden toiveita toteutumassa

Tammikuussa koulujen oppilaskunnilta kysyttiin toivomuksia lisärahoituksen käyttökohteista.

– Oppilaiden toiveista ehdotuksiin on otettu mukaan leipä- ja salaattivalikoiman parantaminen, jälkiruoka kerran kuudessa viikossa ja kalaruokien lisääminen ruokalistalle, Korhonen kertoo.

Lisäksi oppilaat toivoivat ruokalistalle erilaisia rasvaisia, suolaisia ja lihapitoisia ruokia, jotka ovat ristiriidassa paitsi ravitsemussuositusten myös kaupungin ilmasto-ohjelman kanssa.

Panostuksia myös ruokailutilanteen viihtyisyyden parantamiseen

– Viihtyisyys ja rauhallisuus liittyvät vahvasti ruokailukokemuksen laatuun, joten esitämme, että ruoan laadun lisäksi panostamme myös koulujen ja päiväkotien ruokailutilojen viihtyisyyden parantamiseen, sivistysjohtaja Sari Gustafsson kertoo.

Kuluvan vuoden aikana valmistellaan suunnitelma, joka mahdollistaa koulujen ja päiväkotien ruokailutilojen viihtyisyyden kohentamisen erityisesti meluisuutta vähentämällä ja sisustuksellisten keinojen avulla. Suunnitelman mukaisia toimia on tarkoitus toteuttaa joissakin ruokailutiloissa kokeiluluontoisesti jo tämän vuoden aikana. Määrärahat suunnitelman toteuttamiseen huomioidaan vuoden 2024 talousarviovalmistelussa.   

Ehdotus lisämäärärahan käyttökohteiksi

Kasvun ja oppimisen toimialan ja ateria- ja puhtauspalvelut -liikelaitoksen ehdotus koulu- ja päiväkotiruoan lisämäärärahan käyttämiseksi:

  • Leipävalikoiman parantaminen
  • Luomumaito takaisin
  • Lisää kalaruokaa ruokalistalle (korvaamaan makkararuokia)
  • Porvoon pata sekä pääsiäiseen että itsenäisyyspäivään
  • Jälkiruokaa kerran ruokalistakierrossa (6 viikkoa)
  • Leikkeleitä tai juustoa keittopäiville
  • Salaattipöydän monipuolistaminen
  • Myös kasvisruokapäivinä toinen pääruokavaihtoehto
  • Yleiset raaka-ainemuutokset, hernekeitto lihakeitoksi