Siirry sisältöön

Gammelbackan päiväkodissa harjoiteltiin sähkökatkosten varalta

Porvoon kaupunki järjesti joulukuussa Gammelbackan päiväkodissa harjoituksen mahdollisten sähkökatkosten varalta.

Lapsi leikkii.

Harjoituksessa sähkökatkos ajoittui aamun kello 8 ja kello 10 välille.
– Totesimme, että on hyvä järjestää harjoitus, jotta näemme mitkä asiat toimivat ja mitkä eivät. Myös henkilökunta ja lapset saivat kokemusta pimeässä toimimisesta, varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg toteaa.
Harjoituksessa ei tullut ilmi sen suurempia puutteita.
– Kiinteistön turvavalaistus eli poistumistievalaisimet valaisi yllättävän hyvin, ja kiinteistöön toimitetut irtovalaisimet olivat hyviä, ylläpitopäällikkö Antti Kinnunen toteaa.
Joissakin päiväkodin tiloissa ilma alkoi tuntua raskaalta, joten näistä tiloista lapset vietiin ulos leikkimään. Harjoituksen jälkeen osa tiloista tuntui viileältä lämmityksen oltua pois päältä katkoksen vuoksi.


Arki sujui katkoksesta huolimatta


Ateriointi sujui kertakäyttöastioilla, ja henkilökunta vaihtoi sujuvasti aamupäivän lounaan välipalaksi ja lämmin lounas syötiin myöhemmin harjoituksen jälkeen.
– Tämä todettiin toimivaksi järjestelyksi. Lapset suhtautuivat harjoitukseen todella hyvin ja reippaasti. Heidän kanssaan oli etukäteen käyty asiaa läpi, päiväkodinjohtaja Marjukka Taos kertoo.
Myös henkilökuntaa oli ohjeistettu etukäteen ja varmistamaan, että puhelimissa oli täysi lataus ja että kohteen taskulamput ja paristot olivat toimintakuntoisia.
Myös koteja oli informoitu harjoituksesta.
– Harjoitus oli todella hyvä, ja harjoittelun tärkeys tuli esille. Totesimme, että pelastussuunnitelmien ohjeet täytyy kaupungin kohteissa käydä läpi ja päivittää sähkökatkojen osalta, ja että näitä käytännön harjoituksia on syytä myös lisätä kouluihin, Antti Kinnunen toteaa.
Koulutuspalveluissa varautumista sähkökatkosten osalta on tehty ohjeistamalla opetushenkilökuntaa.
– Tämä harjoitus antaa tärkeää tietoa myös koulujen käyttöön. Tässä opimme mitä mahdollisia toimenpiteitä tarvitaan erikseen koulujen osalta, kuten harjoitusten tarpeellisuutta koulussa, koulutusjohtajat Jari Kettunen ja Rikard Lindström toteavat.