Siirry sisältöön

Ideat on tehty toteutettavaksi – ehdota ideaa kesän aikana!

Porvoon kaupungin ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kokeilu toteutetaan kesän ja syksyn 2023 aikana. Kesällä kerätään ideoita, syksyllä äänestetään suosikit ja loppuvuodesta ideat toteutetaan.

Porvoon kaupungin ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kokeilu toteutetaan kesän ja syksyn 2023 aikana. Kesällä kerätään ideoita, syksyllä äänestetään suosikit ja loppuvuodesta ideat toteutetaan.

Osallistuvassa budjetoinnissa porvoolaiset ja Porvoosta kiinnostuneet pääsevät ideoimaan palveluita tai asioita, jotka hyödyttäisivät porvoolaisia. Ideoiden toteuttamiseen on vuonna 2023 varattu 40 000 euroa, ja sillä voidaan toteuttaa yksi tai useampi idea.

– Ideoita saa ehdottaa laajasti, kunhan on kyseessä yleishyödyllinen palvelu tai asia, jonka Porvoon kaupunki voi toteuttaa toimintansa puitteissa, osallisuuskoordinaattori Maija Eklöf kertoo.

– Tänä vuonna aikataulu on tiukka, ja ideat toteutetaan loka-joulukuussa. Vuodenaika rajoittaa jonkin verran sitä, mitä ideoita voidaan toteuttaa tällä kertaa. Arviointikriteereissä kerrotaan tarkemmin, minkälaiset ideat pääsevät jatkoon äänestykseen.

Ideoida voi yksin, ryhmässä, seurassa, yhdistyksessä tai yrityksessä, ja ideointivaiheen tavoitteena on löytää paljon erilaisia ideoita, jotka tekisivät Porvoosta entistä paremman kaupungin meille kaikille.

– Porvoolaisilla on nyt mahdollisuus vaikutta yhteiseen rahankäyttöön. Jokaisen arjessa tai lähiympäristössä on varmasti asioita, jotka kaupunki voisi toteuttaa. Asia voi olla pieni tai isompi, kaikki ideat otetaan vastaan ja syksyllä äänestetään toteutettavat ideat, hallintojohtaja Roope Lenkkeri jatkaa.

Ideat on tehty toteutettaviksi – osallistuvan budjetoinnin vaiheet

1. Ehdota ideaa 19.6.-15.8.2023

Ideointivaiheessa kerätään ideoita palveluista tai asioista, jotka Porvoon kaupunki voisi toteuttaa. Ideoita voivat jättää kaikenikäiset porvoolaiset tai Porvoon asioista kiinnostuneet.

Jotta ideat voivat edetä äänestykseen, niiden täytyy täyttää arviointikriteerit. Keskeistä on, että ehdotettu idea on kaupungin toimivallassa sekä on yleishyödyllinen, kustannukset ovat korkeintaan 40 000 euroa eikä idea aiheuta merkittäviä vuosittaisia kustannuksia. Lisäksi tämän vuoden osallistuvan budjetoinnin ideoiden on oltava toteutettavissa loka-joulukuussa.

Idean jättäjän nimeä ei julkaista idean yhteydessä.

Ideoita voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella tai paikan päällä kirjastoissa ja palvelupiste Kompassissa.

2. Ideoiden arviointi

Arviointiryhmä käy läpi kaikki ehdotetut ideat arviointivaiheessa. Ideoita yhdistellään ja jatkojalostetaan lopullista äänestystä varten. Ideoille lasketaan alustava kustannusarvio ja mahdollinen toteutusaikataulu. Ideat, jotka eivät vastaa arviointikriteerejä karsitaan tässä vaiheessa. Arviointiryhmä koostuu kaupungin asiantuntijoista ja vanhus – ja vammaisneuvoston sekä nuorisovaltuuston edustajista.

3. Äänestä ideoita 14.9.-30.9.2023

Äänestysvaiheessa voit antaa äänesi ideoille osallistuvan budjetin mukaan. Eniten ääniä saaneet ideat siirtyvät toteutusvaiheeseen. Äänestyksen päätyttyä äänestystuloksia voi tarkastella äänestyssivulla.

4. Ideoiden toteuttaminen 1.10.-31.12.2023

Toteutettavat ideat valitaan äänimäärän ja käytettävissä olevan budjetin puitteissa. Ideat toteutetaan vuoden 2023 aikana.