Siirry sisältöön

Ideat on tehty toteutettaviksi – pistokkaiden vaihtopiste pääkirjaston aulaan

Porvoon kaupunginkirjasto on toteuttamassa osallistuvan budjetoinnin kautta saadun idean ”Pistokkaiden vaihto”. Tämä idea sai kaupunkilaisten äänestyksessä 147 ääntä. Koko äänestystulos ja ideat ovat luettavissa kaupungin sähköisessä palvelussa https://www.eporvoo.fi/fi-FI/osallistuva-budjetointi/selaa-tuloksia/.

Pistokkaiden vaihtoon tarkoitettu kaluste on jo hankittu ja se pystytetään pääkirjaston aulaan, varattujen kirjojen noutopaikan läheisyyteen. Tähän vuodenaikaan kasvit ovat kuitenkin pääosin lepotilassa eikä niitä ole hyvä leikellä. Vaihtopiste otetaan sen vuoksi käyttöön sesongin alkaessa kevättalvella, näillä näkymin viikolla 7. Tästä tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtaa.

Pääperiaatteena vaihtopisteessä on, että kuka tahansa aloitteleva tai kokenut viherpeukalo voi korvauksetta tuoda kaappiin pistokkaita koriste- tai hyötykasveistaan. Myös itse kasvatettuja taimia saa tuoda, jos siemenet ovat sattuneet itämään odotettua paremmin. Vastaavasti kaapista voi ottaa mukaansa muiden sinne jättämiä kasvinalkuja.

Pistokkaiden vaihtopiste toimii omatoimiperiaatteella. Kirjaston henkilökunta toimittaa kaappiin jonkin verran pieniä astioita ja kasteluvälineet sekä huolehtii päällisin puolin vaihtopisteen toimivuudesta. Käyttäjiltä odotetaan kuitenkin hyvää harkintaa tuotujen kasvien määrässä, laadussa ja kalusteen siisteyden ylläpidossa.

Kalusteen yhteyteen ja kirjaston tiedotuskanaviin tulee tarkemmat ohjeet kaapin käytöstä ja perustietoa kasvien hoidosta, kasvitaudeista ynnä muusta asiaan liittyvästä. Hyvä tietopaketti kasvinterveydestä löytyy ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/kasvit/kasvitaudit-ja-tuholaiset/.