Siirry sisältöön

J. L. Runebergin koti täyttää 140 vuotta – monipuolinen yleisöohjelma ja virtuaalimuseo juhlistavat Suomen vanhinta kotimuseota lokakuussa

Suomen kansallisrunoilijan, J. L. Runebergin koti viettää juhlavuotta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 170 vuotta siitä, kun Runebergien perhe muutti taloon, sekä 140 vuotta siitä, kun se avattiin yleisölle.

Runebergin koti

Runebergin koti on siis Suomen vanhin kotimuseo, ja kaikkiaan Suomen museoista sieltä vanhimmasta päästä.

– J. L. Runebergin koti avattiin yleisölle vain viisi vuotta Runebergin kuoleman jälkeen vuonna 1882, mikä mahdollisti sen, että kaikki heille kuuluneet huonekalut ja taideteokset ovat saaneet olla samoilla sijoillaan kuin Runebergien täällä eläessä. Museo avattiin syksyllä, mutta tarkkaa päivämäärää emme tiedä. Siksi Runebergin koti juhlii varmuudeksi koko lokakuun, Porvoon kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Susann Hartman kertoo.

Juhlakuukausi alkaa 8. lokakuuta konsertilla “Runebergien olohuoneessa”, jossa sopraano Johanna Engelbarth, pianisti Laura Attila sekä baritoni Riku Pelo eläytyvät Fredrikan ja Johan Ludvigin rooleihin Runebergin kirjoittamien tekstien kautta. Konserttiin voi varata lippuja ennakkoon tai paikan päältä museon lipputiskiltä.

Lokakuun lopussa tuoreimman Runeberg-aiheisen väitöskirjan tekijä Ville Niittynen saapuu kertomaan Runebergin suhteesta oman aikansa filosofisiin suuntauksiin. Niittysen esitelmä on lauantaina 22. lokakuuta Klo 14. Esitelmää kuulemaan voi tulla Runebergin kodin sisäänpääsylipun hinnalla. Lisäksi museossa on lokakuussa joka lauantai tarjolla lipun hintaan kuuluvia yleisöopastuksia, joissa perehdytään museoon ja Runebergeihin eri näkökulmista.

Ohjelmaa myös lapsille

Perheen pienimpiäkään ei ole unohdettu. Syyslomaviikolla 42 pidetään museon piharakennuksessa perheille työpajoja, jossa jokainen saa tehdä itselleen avaimenperän, jota koristaa oma unelmien talo. Samalla viikolla voi myös katsoa Koiramäen Martta ja Ruuneperi –satuhetken Porvoon kaupungin YouTubesta.

Juhlakuukausi huipentuu työpajaan, jossa valmistetaan Runebergin torttuja Fredrikan reseptin mukaan lauantaina 29. lokakuuta museon piharakennuksessa.
– Torttujen valmistuessa uunissa ehdimme myös tutustua Fredrikan keittiöön ja leivontavälineisiin,” kertoo Runebergin kodin museonhoitaja Maria Kovanen, joka on saanut kunniamainintoja leipomistaan Runebergin tortuista. Työpajaan on ennakkoilmoittautuminen osoitteessa:

Juhlakuukaudelle on suunniteltu monenlaista ohjelmaa eri-ikäiselle yleisölle, jotta kaikki voivat osallistua.
– Osallistua voi, vaikka ei pääsisikään paikan päälle Porvooseen. Runebergin koti on 3D-kuvattu tänä vuonna. Museoon voi nyt tutustua vaikka omalta sohvalta käsin, museonhoitaja Laura Svärd kertoo.
Linkki 3D-tallennuksiin löytyy Runebergin kodin verkkosivuilta lokakuun alusta alkaen.

Tarkemmat tiedot tapahtumista löytyy Runebergin kodin verkkosivuilta sekä Porvoon kaupungin tapahtumakalenterista. Tapahtumasarjan järjestää Porvoon kaupungin kulttuuripalvelut.