Hoppa till innehåll

J.L. Runebergs hem fyller 140 år – det mångsidiga programmet för publiken och virtualmuseet gör Finlands äldsta hemmuseum festligt i oktober

Den finska nationalskalden J.L. Runebergs hem firar jubileumsår. I år har det gått 170 år sedan Runebergs familj flyttade till huset och 140 år sedan det öppnades för publiken.

Runebergin koti

Runebergs hem är Finlands äldsta hemmuseum och ett av de äldsta museerna i Finland.

– J. L. Runebergs hem öppnades för publiken 1882 endast fem år efter hans död, vilket möjliggjorde att alla möbler och konstverk som tillhörde familjen har fått vara på samma plats som när familjen levde i huset. Museet öppnades på hösten, men det exakta datumet är okänt. Därför firar Runebergs hem för säkerhets skull under hela oktober månad, säger Borgå chef för kulturtjänster Susann Hartman.

Festmånaden börjar den 8 oktober med en konsert “Runebergien olohuoneessa”, där sopranen Johanna Engelbarth, pianisten Laura Attila och baritonen Riku Pelo lever sig in i rollerna som Fredrika och Johan Ludvig enligt texter som Runeberg skrivit. Biljetter kan reserveras på förhand på adressen eller på plats vid museets biljettlucka

Ville Niittynen som nyligen skrivit sin doktorsavhandling om Runeberg kommer till museet för att berätta om Runebergs förhållande till sin tids filosofiska riktningar. Niittynen håller sitt föredrag lördagen den 22 oktober kl. 14. Du kan komma och lyssna på föredraget för priset av inträdesavgiften till Runebergs hem. I oktober får man dessutom varje lördag med betald inträdesavgift delta i guidningar i vilka museet och familjen Runeberg introduceras ur olika synvinklar.

Program även för barn

Vi har inte glömt de minsta i familjen. Under höstlovsveckan, vecka 42, kan alla göra sig en egen nyckelring i gårdsbyggnaden. Nyckelringen smyckas av det egna drömhuset. Under samma vecka kan man också se sagostunden Hundbackens Marta och Runeberg på Borgå stads YouTube-sida.

Festmånadens höjdpunkt är en verkstad i museets gårdsbyggnad lördagen den 29 oktober. Då gör man Runebergstårtor enligt Fredrikas recept.
– Medan tårtorna gräddas i ugnen hinner vi också bekanta oss med Fredrikas kök och bakutrustning, berättar museiföreståndaren på Runebergs hem Maria Kovanen som har fått extra beröm för Runebergstårtorna som hon bakat. Du kan anmäla dig till verkstaden på förhand.

Det har planerats ett mångsidigt program för personer i olika åldrar så att alla kan delta.
– Det är också möjligt att delta utan att personligen komma till Borgå. Runebergs hem har blivit 3D-fotat i år. Museiföreståndaren Laura Svärd berättar att det nu är möjligt att bekanta sig med museet från hemsoffan.
Länken för 3D-inspelningen kommer att finnas på webbsidan för Runebergs hem från och med början av oktober.

Noggrannare uppgifter om evenemangen hittar du på webbsidan för Runebergs hem samt i Borgå stads evenemangskalender Evenemangsserien arrangeras av Borgå stads kulturtjänster.