Siirry sisältöön

J. L. Runebergin päivänä juhlitaan kirjailijoita, nautitaan runebergintortuista ja vieraillaan tunnelmallisessa kotimuseossa

Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää juhlitaan tänä vuonna runebergintorttujen lisäksi kirjallisuuspalkintojen, koulujen kirjailijavierailujen, soihtukulkueen ja Runebergin kodin runsaan ohjelman parissa. Kotimuseo on juhlapäivän kunniaksi auki pidempään ja sinne on vapaa pääsy.

Johan Ludvig Runebergin (1804–1877) syntymäpäivää juhlitaan tänä vuonna runebergintorttujen lisäksi kirjallisuuspalkintojen, koulujen kirjailijavierailujen, soihtukulkueen ja Runebergin kodin runsaan ohjelman parissa. Kotimuseo on juhlapäivän kunniaksi auki pidempään ja sinne on vapaa pääsy.

J. L. Runebergin päivä Porvoossa on täynnä ohjelmaa. Voit aloittaa vaikkapa tapaamalla tuoreen Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittajan pääkirjastossa iltapäivällä ja sen jälkeen liittyä soihtukulkueen seuraan. Matkalla pääset nauttimaan kuorolaulusta ja lopulta päädyt tunnelmalliseen J. L. Runebergin kotiin, jossa odottaa lämmin mehu ja runebergintorttu 400 ensimmäiselle, vinkkaa kulttuurituottaja Thomas Weissman.

Runebergin kodissa opastuksia, valokuvausta ja juhlan tunnelmaa

Juhlapäivän kunniaksi kotimuseoon on maksuton sisäänpääsy, ja se on avoinna iltaan asti klo 10–19. Oppaat ovat paikalla koko päivän ja kertovat Runebergin perheen juhlasta ja arjesta sekä talon isännän syntymäpäivän vietosta eri aikoina. Kotimuseon tunnelma on ainutlaatuinen: elävät kynttilät lepattavat ikkunalaudoilla ja upeissa kynttiläkruunuissa ja runoilijan lempikukat kielot ja lukuisat kukka-asetelmat tuoksuvat. 

Iltapäivällä klo 12–16 paikalla on historiallisiin kuvausmenetelmiin erikoistunut valokuvaamo Studio 1851. Voitkin kuvauttaa itsestäsi vanhanaikaisen potretin! Kuvaus maksaa 10 euroa, ja saat kuvan heti mukaasi. Kuvausaikoja on rajoitetusti, joten jos haluat varmistaa kuvaan pääsyn, varaa aika etukäteen J. L. Runebergin kodista.

Runebergin torttuja ja mehua on tarjolla pihakojussa klo 17 eteenpäin. Pihalla voi myös ihailla Alexander Reichsteinin hohtavia ihmis- ja eläinhahmosiluetteja. Valoista luodut historialliset hahmot ovat samalla ensi kurkistus 14.–15. helmikuuta järjestettävään Porvoon Valot -valofestivaaliin.

Porvoon VPK:n soihtukulkue ja Runebegskören BSB saapuvat Runebergin kodille klo 18 jälkeen juhlistamaan ja kunnioittamaan J. L. Runebergin syntymäpäivää.

Seuraa soihtukulkueen matkaa Runebergin kodille

Tunnelmallinen soihtukulkue on mukana, kun muistoseppeleet lasketaan J. L. Runebergin haudalle ja patsaalle illansuussa. Porvoon kaupungin ja Porvoon museon edustajat laskevat seppeleen haudalle klo 17.45. Hautausmaalta siirrytään soihtukulkueen saattamana Runebergin puistoon. Runebergin patsaan seppeleenlaskun yhteydessä esiintyy Runebergskören BSB. Kuoro ja soihtukulkue kulkevat puistosta Runebergin kotimuseolle, jossa kuoro esiintyy ensin Runeberginkadulla klo 18.15 ja museon sisätiloissa klo 18.30.

Kirjailijoita palkitaan

Runeberg-kirjallisuuspalkinto jaetaan 5. helmikuuta kaupungintalolla kutsuvierastilaisuudessa klo 13. Palkinnon jakavat sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Runeberg -palkinto on yksi Suomen arvostetuimmista kirjallisuuspalkinnoista. Palkintosumma on tänä vuonna nostettu, ja se on 20 000 euroa.

Tuoretta Runeberg -kirjallisuuspalkinnon voittajaa haastatellaan Porvoon pääkirjastossa klo 15. Tilaisuus on avoin kaikille.

Seuraavana päivänä, torstaina 6. helmikuuta, pääkirjastossa jaetaan Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinto. Lapsiraadin valitsema voittaja julkistetaan kello 10, ja yleisö on tervetullut seuraamaan tilaisuutta. 10 000 euron palkinnon myöntävät Porvoon kaupunki ja Östnyland / KSF Media.

Kirjailijat vierailevat kouluilla

Runebergin päivän perinteiseen ohjelmaan kuuluvat myös koulujen kirjailijavieraat. Kaikkiaan kymmenen kirjailijaa matkaa sekä suomen- että ruotsinkielisiin kouluihin kertomaan teoksistaan ja kirjailijan ammatista. Tänä vuonna kirjailijavieraan saavat Keskuskoulu, Peiponkoulu, Kevätkummun koulu, Linnajoen koulu, Pääskytien koulu, Kvarnbacken, Grannäs skola, Eklöfska skolan, Lyceiparkens skola ja Strömborgska skolan.

Yleisölle avoin ohjelma:

  • klo 10–19 J. L. Runebergin koti, ohjelmaa, runebergintorttuja, lämmintä mehua ja opastusta. Ilmainen sisäänpääsy.
  • klo 15 Porvoon pääkirjastossa haastatellaan tuoretta Runeberg-kirjallisuuspalkinnon voittajaa.
  • klo 17.30–18.30 Soihtukulkue lähtee Porvoon VPK:n talolta klo 17.30 ja pysähtyy Runebergin haudalla klo 17.45, Runebergin puistoon kulkue saapuu klo 18 ja Runebergin kotimuseon eteen Runeberginkadulle klo 18.15.

Lisätiedot:

kulttuurituottaja Thomas Weissman
puh. 040 489 9920
thomas.weissman@porvoo.fi

Runebergin kodin museonhoitajat
puh. 040 489 9900
runeberg@porvoo.fi