Hoppa till innehåll

Runebergsdagen firas med författare, Runebergstårtor och besök i det stämningsfulla hemmuseet

Johan Ludvig Runebergs (1804–1877) födelsedag firas i år förutom med Runebergstårtor också med litteraturpris, författarbesök i skolor, fackeltåg och ett omfattande program i Runebergs hem. Festdagen till ära är hemmuseet öppet längre än vanligt och har fritt inträde.

Johan Ludvig Runebergs (1804–1877) födelsedag firas i år förutom med Runebergstårtor också med litteraturpris, författarbesök i skolor, fackeltåg och ett omfattande program i Runebergs hem. Festdagen till ära är hemmuseet öppet längre än vanligt och har fritt inträde.

Runebergsdagen är fullspäckad av program i Borgå. Du kan till exempel börja med att träffa den färska vinnaren av Runebergspriset i stadsbiblioteket på eftermiddagen och därefter ansluta dig till fackeltåget. Under vägen får du njuta av körsång och slutligen kommer du till stämningsfulla J.L. Runebergs hem, där de 400 första besökarna får varm saft och Runebergstårta, tipsar kulturproducent Thomas Weissmann.

Guidning, fotografering och feststämning i Runebergs hem

Festdagen till ära är det fritt inträde till hemmuseet, som är öppet fram till kvällen kl. 10–19. Guider finns på plats hela dagen för att berätta om fest och vardag för Runebergs familj och om hur herren i huset firade sin födelsedag vid olika tider. Stämningen i hemmuseet är unik: levande ljus fladdrar på fönsterbräden och i vackra ljuskronor, och författarens favoritblomma liljekonvalj och åtskilliga blomsterarrangemang sprider sin doft. 

På eftermiddagen kl. 12–16 är fotoateljén Studio 1851, som är specialiserad på historiska fotograferingsmetoder, på plats. Du kan låta ta ett gammaldags porträtt av dig själv! Fotograferingen kostar 10 euro och du får bilden med dig genast. Det finns begränsat med fotograferingstider, så om du vill vara säker på att få en bild, reservera tid på förhand av J.L. Runebergs hem.

Runebergstårtor och saft serveras på gården från kl. 17 framåt. På gården kan du också beundra Alexander Reichsteins lysande människo- och djurfigurer. De historiska figurerna skapade av ljus är samtidigt en förhandstitt på ljusfestivalen Borgå Ljus som ordnas den 14–15 februari. 

Borgå FBK:s fackeltåg och Runebergskören BSB anländer till Runebergs hem efter kl. 18 för att fira och hedra J.L. Runebergs födelsedag.

Följ fackeltåget till Runebergs hem

Det stämningsfulla fackeltåget är med vid kransnedläggningen vid J.L. Runebergs grav och staty på kvällen. Representanter för Borgå stad och Borgå museum lägger ned en krans vid graven kl. 17.45. Från begravningsplatsen leder fackeltåget till Runebergsesplanaden. Där uppträder Runebergskören BSB i samband med kransnedläggningen vid Runebergsstatyn. Kören och fackeltåget fortsätter från parken till Runebergs hemmuseum, där kören uppträder först på Runebergsgatan kl. 18.15 och sedan inne i museet kl. 18.30.

Författare prisbelönas

Runebergspriset i litteratur utdelas i stadshuset den 5 februari kl. 13 vid en fest för inbjudna gäster. Priset delas ut av tidningen Uusimaa och Borgå stad. Runebergspriset är ett Finlands mest ansedda litteraturpris. Prissumman har höjts i år och är 20 000 euro.

Den färska vinnaren av Runebergspriset intervjuas i Borgå stadsbibliotek kl. 15. Evenemanget är öppet för alla.

Nästa dag, torsdagen den 6 februari, delas priset i barnlitteratur Runeberg Junior ut i stadsbiblioteket. Vinnaren som väljs av en barnjury tillkännages kl. 10 och alla är välkomna att följa med prisutdelningen. Priset på 10 000 euro beviljas av Borgå stad och Östnyland/KSF Media.

Författare besöker skolor

Till det traditionella programmet under Runebergsdagen hör också författarbesök i skolor. Sammanlagt tio författare besöker både finsk- och svenskspråkiga skolor för att berätta om sina verk och författaryrket. I år är det Keskuskoulu, Peipon koulu, Kevätkummun koulu, Linnajoen koulu, Pääskytien koulu, Kvarnbackens skola, Grännäs skola, Eklöfska skolan, Lyceiparkens skola och Strömborgska skolan som får författarbesök.

Öppet program för allmänheten:

  • kl. 10–19 J.L. Runebergs hem, program, Runebergstårtor, varm saft och guidning. Fritt inträde.
  • kl. 15 Vinnaren av Runebergspriset intervjuas i Borgå stadsbibliotek.
  • kl. 17.30–18.30  Fackeltåget startar från brandkårshuset kl. 17.30 och stannar vid Runebergs grav kl. 17.45. Fackeltåget anländer till Runebergsesplanaden kl. 18 och till Runebergsgatan framför hemmuseet kl. 18.15.

Ytterligare information:

kulturproducent Thomas Weissmann
tfn 040 489 9920
thomas.weissman@porvoo.fi

museiföreståndare på Runebergs hem
tfn 040 489 9900
runeberg@porvoo.fi