Siirry sisältöön

J.L. Runebergin syntymäpäivää vietetään digitaalisen tarjonnan parissa

Runeberg-aiheista ohjelmaa järjestetään tänä vuonna koko helmikuun ensimmäisen viikon ajan.

Runeberg-aiheista ohjelmaa järjestetään tänä vuonna koko helmikuun ensimmäisen viikon ajan.

Ohjelmatiedot ja linkit löytyvät koottuna osoitteesta porvoo.fi/runebergin-paiva. Tapahtumia voi seurata joko suorana lähetyksenä tai myöhempänä ajankohtana. Runebergin päivän ohjelma on osa Porvoo 675 -juhlavuoden ohjelmaa.

Vieraile kotimuseossa virtuaalisesti ja leivo kotona runebergintorttuja Fredrikan reseptillä

Digitaalisessa torttupajassa nostetaan esiin kansallisrunoilijan suosikkileivoksen historiaa ja käydään läpi, miten runebergintorttuja leivotaan Fredrika Runebergin alkuperäisellä reseptillä. Videotallenne julkaistaan 1. helmikuuta kello 9.

Koronarajoitusten vuoksi J. L. Runebergin kotimuseo ei ole auki yleisölle Runebergin päivänä. VPK:n soihtukulkuetta ja mieskuoro Runebergskören BSB:n esiintymisiä ei myöskään järjestetä. Kotimuseon avoimia ovia ja kansallisrunoilijan syntymäpäivää vietetään sen sijaan virtuaalisesti. Videotallenne julkaistaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta kello 9.

Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivään liittyi perinteitä jo hänen elinaikanaan. Esimerkiksi lukiossa opiskelevat pojat tulivat Runebergin ikkunan alle laulamaan. Fredrika otti kieloja syksyllä kellariin, ja joulun jälkeen hän herätteli niitä kukintoon, jotta runoilija sai nauttia lempikukkansa tuoksusta syntymäpäivänään. Muun muassa tämä perinne elää vielä, ja 5. helmikuuta kotimuseossa on aina kieloja esillä. Runeberg on myös kirjoittanut runon kansalliskukasta. Videotallenteessa pääsemme tutustumaan, miten perinteet elävät nykyään kotimuseossa.

Kirjailijat vierailevat tänä vuonna kaikissa peruskouluissa

Perinteiset kirjailijavierailut kaupungin peruskouluissa järjestetään jälleen, mutta poikkeuksellisesti tänä vuonna eri muodossa, kun kirjailijat vierailevat kouluissa virtuaalisesti. Vierailuja on järjestetty jo yli 40 vuoden ajan, ja perinteen mukaan kirjailijat ovat vierailleet Runebergin päivänä viidessä suomenkielisessä ja viidessä ruotsinkielisessä koulussa. Tämän vuoden virtuaalisia vierailuja pääsee kuitenkin seuraamaan yli 2600 oppilasta kaikista peruskouluista.

Kaupungin kulttuuripalvelut jakaa yläkouluille runebergintorttuvuokia

Monessa koulussa leivotaan vuosittain runebergintorttuja, usein kuitenkin käyttäen vaihtoehtoisia vuokia, kuten esimeriksi muffinssivuokia. Runebergin päivän kunniaksi kaupunki jakaa tänä vuonna kaikille Porvoon yläkouluille aitoja torttuvuokia, tarkoituksena tarjota nuorille mahdollisuus leipoa perinteisellä tavalla. Torttuvuoat ovat kotimaisen peltisepän tekemiä.

Palkinnonjakotilaisuudet striimataan

Kirjailijoita palkitaan perinteen mukaan, ja sekä Runeberg- että Runeberg Junior -palkintojen julkaisutilaisuuksia voi seurata suorana lähetyksenä. Runeberg-kirjallisuuspalkinnon saajan haastattelua pääsee myös seuraamaan suorana 5. helmikuuta. Pääkirjaston ja Uusimaan järjestämän Varjo-Runeberg-yleisöäänestyksen voittajasta tiedotetaan erikseen Runebergin päivänä.

Runeberg Junior -palkinnonjakotilaisuuden suora lähetys lähetetään pääkirjastosta 4. helmikuuta kello 10. Runeberg-kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuuden suora lähetys alkaa kaupungintalon valtuustosalista perjantaina 5. helmikuuta kello 13. Palkinnonsaajan haastattelu kuvataan myös kaupungintalolta heti jakotilaisuuden jälkeen. Videotallenne haastattelusta julkaistaan 5. helmikuuta kello 17.

Runoja ja musiikkia digitaalisessa jazzkonsertissa

Mikael Jakobsson Trio ja solisti Sofia Finnilä esittävät runoaiheisen Scandinavian Songbook -nimisen konsertin. Konsertti kuvataan livetaltiointina Borgå Gymnasiumin historiallisesta juhlasalista. Konsertissa kuullaan muun muassa ensiesityksenä Sofia Finnilän säveltämä kappale, joka perustuu Runebergin runoon ”Tanken”. Konsertti julkaistaan 6. helmikuuta kello 17.

Digitaalista kulttuuritarjontaa lapsiperheille

J. L. Runebergin kotimuseossa kuvattuja satuhetkiä on katsottavissa kaupungin YouTube-kanavalla Runebergin viikon aikana 1.–7.2. Satuhetkissä luetaan Mauri Kunnaksen kirjaa ”Koiramäen Martta ja Ruuneperi”. Materiaali löytyy luettuna sekä suomeksi että ruotsiksi.

  • 1.–7.2. Torttupaja: Opi leipomaan runebergintorttu Fredrikan alkuperäisellä reseptillä, videotallenne
  • 1.–7.2. Satuhetki Mauri Kunnaksen kirjasta ”Koiramäen Martta ja Ruuneperi”, videotallenne
  • 4.2. klo 10 Runeberg Junior -palkinnonjakotilaisuus pääkirjastolta, suora lähetys
  • 5.2. klo 9 Virtuaalimuseokäynti: Runebergin päivän vietto kotimuseossa, videotallenne
  • 5.2. Digitaaliset kirjailijavierailut suomen- ja ruotsinkielisissä peruskouluissa
  • 5.2. klo 13 Runeberg-kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuus kaupungintalolla, suora lähetys
  • 5.2. klo 17 Runeberg-kirjallisuuspalkinnonsaajan haastattelu, videotallenne
  • 6.2. klo 17 Scandinavian Songbook: Mikael Jakobsson trio ja Sofia Finnilä, videotallenne

Lisätiedot:

Thomas Weissman, kulttuurituottaja
thomas.weissman@porvoo.fi
puh. 040 489 9920