Hoppa till innehåll

J.L. Runebergs födelsedag firas med digitalt program

I år erbjuds program med Runebergstema hela första veckan i februari.

I år erbjuds program med Runebergstema hela första veckan i februari.

Information om programmet och länkar finns samlade på adressen borga.fi/runebergsdagen. Det går att följa programmet antingen via direktsändning eller vid en senare tidpunkt. Programmet under Runebergsdagen är en del av programmet under jubileumsåret Borgå 675.

Besök hemmuseet virtuellt och baka Runebergstårtor hemma med Fredrikas recept

I den digitala tårtverkstaden berättar vi om historian för nationalskaldens favoritbakelse och går igenom hur tårtorna bakas med Fredrika Runebergs ursprungliga recept. Videoinspelningen publiceras den 1 februari kl. 9.

På grund av coronarestriktionerna är J.L. Runebergs hemmuseum inte öppet för besökare på Runebergsdagen. FBK:s fackeltåg och Runebergskören BSB:s uppträdande ordnas inte heller. Istället ordnas besök i hemmuseet och firas nationalskaldens födelsedag virtuellt. Videoinspelningen publiceras på Runebergsdagen den 5 februari kl. 9.

Det fanns traditioner i anslutning till Johan Ludvig Runebergs födelsedag redan under hans livstid. Till exempel uppträdde gymnasiepojkar med sång under hans fönster. Fredrika tog in liljekonvaljer i källaren på hösten, och efter julen väckte hon dem till blomning, så att skalden fick njuta av doften från sin favoritblomma på sin födelsedag. Bland annat den här traditionen lever ännu kvar, och den 5 februari finns det alltid liljekonvaljer i hemmuseet. Runeberg har också skrivit en dikt om nationalblomman. På videon får vi bekanta oss med hur traditionerna lever kvar i hemmuseet idag.

I år får alla grundskolor besök av författare

De traditionella författarbesöken i stadens grundskolor ordnas igen, men i annan form detta år, då författarna besöker skolorna virtuellt. Besöken har ordnats redan i över 40 år, och enligt traditionen har fem finskspråkiga och fem svenskspråkiga skolor fått besök av författare på Runebergsdagen. De virtuella besöken detta år kan ändå följas av över 2 600 elever från alla grundskolor.

Stadens kulturtjänster delar ut runebergstårtformar till högstadierna

I flera skolor bakas det årligen runebergstårtor, dock med alternativa formar som till exempel muffinsformar. Runebergsdagen till ära delar staden i år ut äkta tårtformar till skolorna, med syftet att erbjuda unga möjligheten att baka tårtor enligt det traditionella receptet. Formarna är tillverkade av en inhemsk plåtslagare.

Prisutdelningarna direktsänds

Författare prisbelönas enligt traditionen, och prisutdelningarna för både Runebergspriset och Runeberg Junior kan följas direkt på webben. Man kan också se intervjun med vinnaren av Runebergspriset direkt den 5 februari. På Runebergsdagen informeras också separat vem som är publikens favorit i tävlingen Skugg-Runeberg, som ordnas av stadsbiblioteket och tidningen Uusimaa.

Prisutdelningen för Runeberg Junior sänds direkt från stadsbiblioteket den 4 februari kl. 10. Runebergsprisets prisutdelning sänds direkt från fullmäktigesalen i stadshuset fredagen den 5 februari kl. 13. Intervjun med vinnaren filmas också i stadshuset direkt efter prisutdelningen. En inspelning av intervjun publiceras den 5 februari kl. 17.

Dikter och musik på en digital jazzkonsert

Mikael Jakobsson Trio och solisten Sofia Finnilä uppträder med konserten Scandinavian Songbook med dikttema. Konserten spelas in som en liveinspelning i den historiska festsalen i Borgå gymnasium. På konserten spelas bland annat för första gången en låt som komponerats av Sofia Finnilä och som baserar sig på Runebergs dikt Tanken. Konserten publiceras den 6 februari kl. 17.

Digitalt kulturutbud för barnfamiljer

Under Runebergsveckan 1–7.2 kan man på stadens YouTube-kanal se sagostunder som spelats in i J.L. Runebergs hemmuseum. Vid sagostunderna läses Mauri Kunnas bok Hundbackens Marta och Runeberg. Materialet finns läst på både finska och svenska.

  • 1–7.2 Tårtverkstad: Lär dig att baka Runebergstårtor med Fredrikas ursprungliga recept, videoinspelning
  • 1–7.2 Sagostund med Mauri Kunnas bok Hundbackens Marta och Runeberg, videoinspelning
  • 4.2 kl. 10 Runeberg Junior, prisutdelning i stadsbiblioteket, direktsändning
  • 5.2 kl. 9 Virtuellt besök i museet: firandet av Runebergsdagen i hemmuseet, videoinspelning
  • 5.2 Digitala författarbesök i finsk- och svenskspråkiga grundskolor
  • 5.2 kl. 13 Runebergspriset, prisutdelning i stadshuset, direktsändning
  • 5.2 kl. 17 Intervju med vinnaren av Runebergspriset, videoinspelning
  • 6.2 kl. 17 Scandinavian Songbook: Mikael Jakobsson trio och Sofia Finnilä, videoinspelning

Mera information:

Thomas Weissman, kulturproducent
thomas.weissman@porvoo.fi
tfn 040 489 9920